„Cheltuieli comune”, documentar premiat la Astra Film Festival

Filmul documentar Cheltuieli comune / Charges communes, regizat de Anne Schiltz și Charlotte Grégoire, producție Belgia, 2012, a primit Premiul Astra pentru cel mai bun documentar, în cadrul Astra Film Festival 2012, Competiția România. Cheltuieli comune a fost realizat cu sprijinul Federației Valonia-Bruxelles.

Filmul are ca subiect principal viața la bloc în Romania. După douăzeci de ani de la căderea regimului comunist, în plină criza economica, personajele prezente în film afișează o neobosită dorință de viață și ne oferă perspective unice, pe alocuri amuzante și emoționante, asupra vieții, orașului și țării lor. Locuitorii blocului contribuie la cheltuielile comune, poartă și transmit experiențe de viață izvorâte din trecutul comun.

Juriul a motivat astfel premiul: „Pentru inteligența și dragostea cu care s-au apropiat de un subiect mai degrabă lipsit de strălucire, reușind să-i restituie frumusețea și adevărul conținute în momentele fără glorie ale vieții de la bloc, în gesturile banale ale omului de lângă noi, în surâsul aproapelui nostru.”

Cheltuieli comune a fost prezentat și la Etats Généraux du film documentaire, „Expériences du regard”, la Lussas, Franța și la Festivalul Internațional al Filmului Francofon de la Namur, Belgia.

Palmaresul Astra Film Festival 2012 : www.astrafilm.ro/astra-film-festival-2012-awards.aspx.

Informații despre film:  www.eklektik.be.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *