„Fragmente dintr-o existenţă translucidă” la Teatrul Naţional Radiofonic

Joi, 22 noiembrie 2012, la ora 19.00, la Radio România Cultural, Teatrul Naţional Radiofonic prezintă în premieră Fragmente dintr-o existenţă translucidă, spectacol după poeme de Florentin Sorescu. Scenariul radiofonic şi regia artistică: Cezarina Udrescu. În distribuţie: Valeria Seciu, Marian Râlea, Dan Condurache, Nicolae Călugăriţa, Florin Anton, Orodel Olaru.

În spectacol, Cristina Uruc şi Cătălin Creţu interpretează fragmentele muzicale vocale Amintiri din epoca de aur, Frumoasele şi bestia, Spleen. Muzica originală şi regia muzicală: Cătălin Creţu. Au fost integrate fragmente din lucrări corale religioase ale compozitorilor Giovanni Pierluigi da Palestrina, Carlo Gesualdo şi Sandro Gorli.

Regia de montaj: Mirela Anton şi Robert Vasiliţă. Regia de studio: Milica Creiniceanu. Regia tehnică: ing. Mirela Georgescu. Redactor şi coordonator de proiect: Domnica Ţundrea.

Spectacolul radiofonic se distinge prin amestecul de stiluri şi nota modernă, prin modalitatea de creaţie liberă şi prin intensitatea senzaţiilor şi a imaginilor pe care le creează. Scenariul alcătuit de Cezarina Udrescu reprezintă o ţesătură de întâmplări şi convenţii, de gânduri şi emoţii dezvăluite făţiş, poemele lui Florentin Sorescu fiind adunate şi înglobate într-o viziune teatrală, remarcabilă prin libertatea cu care adună experienţe, amintiri, idei, senzaţii, proiecţii în imaginar.

Acţiunea pare a fi croită după tiparul visului discontinuu, ca în expresionism – şi totuşi, există o coerenţă în toate acele reflecţii, închipuiri, sentimente, anxietăţi, obsesii, care ascund de fapt adevărata şi profunda realitate ce sălăşluieşte îndărătul vieţii exterioare a omului. Scenariul se dezvoltă pornind de la ideea relaţiei mamă-copil, mergând până la identitate, până la a atinge şi explora firele invizibile, inepuizabile ce stau la baza acestei dependenţe. De aici, evocarea unor întâmplări din trecutul familiei, a unor episoade traumatizante din copilăria fiului, dezvoltarea, prin asociaţii libere, a unor poveşti paralele, care, la un moment dat, converg şi interferează.

Montarea accentuează fragilitatea condiţiei umane, insecuritatea, iar episoadele fantastice încarcă întâmplările de enigmatic. Viaţa inconştientului iese la iveală din toată această înlănţuire de simboluri, metafore şi parabole, care ţin de o adevărată mitologie a familiei şi care se comunică firesc de la mamă la copil. Actorii dau viaţă acestor gânduri, cu o intensitate aparte, dar şi cu măsura dozei exacte, inflexiunile vocilor încărcând de stranietate fondul dramatic al spectacolului.

Dugourd Pascal, Transparență

Muzica se dovedeşte a fi deosebit de inspirată prin amestecul stilistic, prin asocieri neaşteptate, prin intensitate emoţională şi mai cu seamă prin modul cum reuşeşte să sugereze auditiv acea „existenţă translucidă” despre care vorbeşte titlul spectacolului – sonorităţi de dincolo de fiinţă, din adâncul inconştientului, din aspaţialitate şi atemporalitate.

Spectacolul Fragmente dintr-o existenţă translucidă va putea fi audiat în avanpremieră luni, 19 noiembrie 2012, la ora 11.00, la clubul Ramada-Majestic de pe Calea Victoriei din Bucureşti.

Domnica Ţundrea

2 comentarii la „„Fragmente dintr-o existenţă translucidă” la Teatrul Naţional Radiofonic”

  1. Excelenta piesa! o punere in scena neasteptat de moderna! felicitari.

    PACAT CA CEI CARE AU FACUT ACEST SITE NU L-AU FACUT SA SI FUNCTIONEZE Postarea pe facebook ca sa il voi fi putut promova si altora..

    1. Mulțumim pentru aprecieri. Site-ul funcționează, probabil ați avut ghinionul unui moment de întrerupere sau de nerealizare rapidă a conexiunii între servere, ceea ce se mai întâmplă pe internet. Motoarele de căutare mai dau și ele rateuri sau sunt supraaglomerate și atunci nu ne putem conecta instantaneu. Dovada funcționării site-ului este însuși faptul că dvs. ați putut comenta iar eu, răspunde.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *