„Monadă”, expoziție de pictură Matei Agachi

Matei Agachi, Wagner

În perioada 18–24 octombrie 2012, Asociaţia Inceptus România vă invită la Cafeneaua Papillon din Cluj-Napoca (str. Emil Isac, nr. 9), la un eveniment din cadrul Festivalului de Muzică şi Artă Transilvania – TIMAF, pentru a vizita expoziţia de pictură a artistului Matei Agachi, numită Monadă.

Vernisajul acestei colecţii de lucrări va avea loc joi, 18 octombrie 2012, de la ora 19.00, la Cafeneaua Papillon.

Expoziția pleacă de la ideea că lumina și întunericul ar fi două forțe opuse care nu au nimic în comun și care când se întâlnesc sunt în contradicție. Totuși monada înseamnă o unitate indivizibilă și dinamică, care poate să reprezinte ceva esențial, o structură arhetipală.

Schimbarea accepțiunii că lumina și întunericul ar fi antinomice, în opoziție, ca binele și răul, este necesară, concepției contemporane. Lumina și întunericul nu sunt două forțe opuse, ambele au aceeași origine și formează două jumătăți ale aceluiași întreg, precum masculinul și femininul, plus și minus, deal și vale etc. Răul nu face parte din acestă bivalență pentru că nu este creeat, este o deformare, de aceea accepțiunea că întunericul, care a fost asemănat cu răul, ar fi în opoziție cu lumina.

Matei Agachi, Alban Berg

Concepția pe care vreau să o evidențiez, este de unire a contrariilor firești, de depășire a gândirii dihotomice care separă lucrurile. Noua formă de manifestare este monada ca arhetip, unde lumina și întunericul, pozitivul și negativul, materia și spiritul se unesc pentru a forma un întreg supraomenesc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *