„Povestea alfabetului” de Pușa Roth

La Editura Ars Longa din Iași, în colecția „Geppetto”, au apărut cu puțin timp în urmă două cărți pentru copii de Pușa Roth, Povești pentru Eric și Povestea alfabetului, cu ilustrații de Nicoleta Bida-Șurubaru.

Sub formă de jurnal, primul text din Povești pentru Eric este o dedicație literară plină de sensibilitate făcută copilului mult așteptat, căruia Zâna cea Bună îi va călăuzi pașii. Mărgeluță și Povestea mingii fermecate sunt primele povești cu care bunica își alintă nepoțelul, scrise sub formă de dialog.

Povestea alfabetului, publicată și în volum separat, este o ingenioasă „punere în scenă” a alfabetului limbii române, un mod foarte atrăgător de învățare prin povești a literelor devenite personaje, „actori” ai unor mici narațiuni care le fixează, cu multă finețe și fantezie, memorabil pentru cei mici, caracterul:

BUNICA: Primul copil al Familiei Alfabet a fost o fetiţă superbă pe care părinţii au botezat-o A, prima literă cu care începe şi numele de familie. Părinţii o adorau şi au răsfăţat-o în fel şi chip. Copil fiind, părinţii i-au spus a mic, iar copiii au îndrăgit-o şi au început să o deseneze care mai de care. Anii au trecut şi micuţa a a devenit o domnişoară înaltă şi subţirică, cu păr ca de mătase şi ochii albaştri ca marea. Mama Alfabet i-a făcut fetiţei rochiţe lungi cu volane şi fundiţe albe, roz, bleu, dar şi rochiţe divers colorate. Fata avea o slăbiciune pentru curele, cordoane, cingători. Aşa era cunoscută, ca Fetiţa cu Cingătoare. Era cuminte şi înţeleaptă fiindcă a înţeles foarte repede că are un rol important în viaţa oamenilor, că fără ea lumea literelor ar fi mai săracă. Deşi era considerată o literă importantă şi prima din alfabet, de fapt litera prinţesă, fata era blândă, bună şi îngăduitoare cu fraţii şi surorile mai mici şi niciodată nu s-a crezut mai presus de ei. A a fost mereu un exemplu în Familia Alfabet.” […]

Ilustrații de Nicoleta Bida-Șurubaru la Povestea alfabetului de Pușa Roth

BUNICA: Băieţelul G era micuţ, drăguţ şi grăsuţ. Fraţii şi surorile lui l-au numit G Gândăcel sau Băiatul cu Gentuţă. Era pofticios şi îşi cumpăra mereu dulciuri, pe care le ascundea într-un buzunar mare de la salopetă. Era greu să fie îmbrăcat ca şi fraţii lui mai mari, fiindcă era tare plinuţ. Băiatul nu suferea că e grăsuţ, ci se distra chiar el pe seama lui. Era de o veselie extraordinară şi era foarte curios. Când Mama Alfabet lipsea din bucătărie, băieţelul G – Gândăcel dădea iama prin dulciuri, dar când era întrebat, nu recunoştea niciodată. G este sunetul preferat al bebeluşilor care încep să gângurească şi spun «g, g, g, g». De aceea G – Gândăcel e foarte mândru şi nu-i pasă că nu e înalt şi subţire ca fratele său F – Floricel. Acesta e G –Gândăcel sau Băiatul cu Gentuţă.

MĂRGELUŢĂ: Bunică, dar băiatul poftea la dulciuri, aşa cum mi se întâmplă şi mie uneori!

BUNICA: Da, e adevărat că nepoţii şi bunicii mănâncă mai multe dulciuri decât ceilalţi, dar, ce să faci, asta e viaţa!”

Costin Tuchilă

logo liber sa spunVezi: Arhiva categoriei Carte

5 comentarii la „„Povestea alfabetului” de Pușa Roth”

 1. Superba surpriza si pentru noi aceasta incantatoare Poveste a Alfabetului, nu numai pentru Eric, copilul cel mai dulce si mai norocos din lume, binecuvantat cu asemenea DAR – darul de a te avea, si cu asemenea inefabila POVESTE personala… Bune ursitoare care i-au oferit cele mai frumoase si pretioase daruri.
  Duioasa lectura, a literelor de aur care-ti pornesc din sufletul tau mare, Pusa Roth. Imi si imaginez zambetul sincer al copiilor care vor invata sa citeasca facandu-si literele-prieteni.
  Cu mult drag si din suflet te felicit Pusa!
  O carte minunata

 2. Cartea e o surpriză şi pentru mine, pentru că adulţii, în marea lor majoritate, se întorc mai greu spre lumea copilăriei. Este delicat dar şi dificil să scrii cărţi pentru cei mici, pentru că ei sunt extrem de selectivi. Andreea îţi mulţumesc pentru acest mesaj emoţionant, mesaj care îmi dă curajul să mai scriu poveşti.Am încercat să fac un tablou din cuvinte pentru puiul meu dar şi pentru ceilalţi copilaşi care vor vedea această carte.Toate gândurile bune, Puşa Roth!

  1. Scrii frumos, cu sufletul, o sa mai scrii, stiu, pentru ca o faci foarte bine, creezi imagini, copiilor le place. Bine ai zis un „tablou din cuvinte” pentru puiul tau si ceilalti copilasi care te vor adora citindu-ti povestile.
   Asteptam cu interes si bucurie noile carti.
   Sa-ti deseneze gerul fluturi si flori la geam si sa le dea la fiecare nume simbol, in numele sarbatorii Mosului Nicolae care va aduce cartea ta in ghetutele copiilor cuminti, in numele parintilor, in numele lor a copiilor, a prietenilor, in numele SARBATORILOR trecute, prezente si viitoare, care se regasesc in VERBUL tau alb si curat ca prima zapada cazuta din Cer. Cu drag, Andreea

 3. Fragmentele scurte din cartea „Povestea alfabetului” redate aici, mi-au incitat curiozitatea astfel că o să fiu prezentă la lansarea de carte de la Aiud şi sper să o conving şi pe fetiţa mea, de 8 ani, care la şcoală a învăţat aproape toate literele să citească cu plăcere această poveste.
  Succes!!!

 4. M-am gândit că literele ar putea să fie o familie în care copilul să se simtă în largul lui. Literele sunt fetițe și băieți care trăiesc copilăria alături de copiii care le descoperă. Poate așa, am zis eu, copiii vor învăța mai ușor literele, vor putea să inventeze povești și să și deseneze. Vă mulțumesc pentru mesaj și pentru gândul bun!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *