„Pseudoștiința” sau despre corupția din spatele industriei de medicamente

La Editura Trei, în colecția „Acum pentru viitor”, a apărut volumul Pseudoştiinţa de Ben Goldacre. Traducere din engleză de Bogdan Perdivară.

Un medic descoperă corupția din spatele industriei de medicamente.

În dorinţa de a obţine profituri cât mai mari, companiile farmaceutice se războiesc pentru a breveta şi impune noi medicamente, mergând până la a influenţa rezultatul studiilor medicale. Consecinţele pot fi absolut tragice: în anii ’80, folosirea unor medicamente împotriva aritmiei cardiace a făcut mai multe victime decât războiul din Vietnam, deoarece efectele secundare ale acestora nu au fost considerate relevante.

Ben Goldacre încearcă să educe discernământul oamenilor care, dorind să prevină eventualele boli, îşi pun de fapt în joc propria sănătate.

„Cartea aceasta […] urmează un crescendo firesc, pornind de la nerozia șarlatanilor, trecand prin atenția care li se acordă în mass-media, continuând cu șmecheriile în valoare de 30 de miliarde de lire sterline ale industriei producătoare de suplimente alimentare, cu relele industriei farmaceutice și ale pieței sale de 300 de miliarde de lire sterline, cu tragediile studiilor științifice și ajungând până la cazurile de persoane care au nimerit la închisoare, au fost luate în derâdere sau chiar au murit, pur și simplu, din cauza proastei înțelegeri a statisticilor și a dovezilor, fenomen larg răspândit în societatea noastră. […]

Prăpastia din cultura noastra se adâncește: medicina probată experimental, suprema știință aplicată, are de partea ei unele dintre ideile cele mai ingenioase din ultimele două secole și a salvat milioane de vieți, însă nu a generat nici măcar o singură expoziție dedicată subiectului la Muzeul de Științe din Londra.

Și asta nu pentru că ar lipsi interesul.

Într-o secțiune a cărții […] vom vedea cum oameni aflați în poziții de putere, care ar trebui să se dovedească mai chibzuiți, comit încă greșeli grave, cu consecințe teribile; vom vedea cum falsificarea cinică a dovezilor de către media și transformarea lor în două tipuri diferite de temeri în privința sănătății au atins extreme primejdioase, ba chiar de-a dreptul grotești.” (Ben Goldacre).

…nu trebuie să o rataţi… („The Times”, Books of the Year).

Ben Goldacre a studiat medicina la Oxford. În prezent lucrează ca medic pentru National Health Service din Marea Britanie şi este editorialistul uneia dintre cele mai populare rubrici ale cotidianului „The Guardian”: „Bad Science”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *