10 ani de monedă Euro

La Palatul Brukenthal, Sala de expoziţii temporare, s-a deschis expoziţia numismatică 10 ani de monedă Euro. Vernisată pe 1 decembrie 2012, expoziţia va fi deschisă până pe data de 15 decembrie 2012. Colecţionari de numismatică: Tonel Dârzu, Mihai Baste şi Mihai-Iulian Fagetan. Curator: Alexandru Sonoc.

„În tânăra sa existenţă, moneda EURO a îmbogăţit colecţiile numismaţilor de pretutindeni cu frumoase şi valoroase piese şi seturi monetare. Datorită multiplelor tradiţii culturale, artistice şi populare ale ţărilor din zona euro, emisiunile monetare în EURO au o foarte mare diversitate de stil şi un domeniu foarte generos de tematici. În acelaşi timp, datorită acestor emisiuni monetare, cetăţenii Uniunii Europene pot cunoaşte valorile şi evenimentele naţionale ale celorlalte state membre.

În această expoziţie puteţi face cunoştinţă cu o parte din foarte vasta paletă de emisiuni monetare în EURO: monede emise pentru a omagia personalităţi ale ştiinţei, artelor si literaturii; celebre monumente istorice – catedrale, biserici, mănăstiri, locaşuri de cultură – în gravuri de mare fineţe; monede care comemorează evenimente europene comune (aniversarea a 50 de ani de la semnarea Tratatului de la Roma, aniversarea a 10 ani de la înfiinţarea Uniunii Economice şi Monetare Europene şi aniversarea a 10 ani de la introducerea în circulaţie a monedelor şi bancnotelor EURO); emisiuni monetare care marchează evoluţia ştiinţei şi tehnicii; monede emise cu ocazia marilor competiţii sportive; piese rare cum ar fi seria de monede din argint reprezentând drapelele celor 26 de regiuni ale Franţei.

Expoziţia este rodul pasiunii numismatice a domnilor Tonel Dârzu, Mihai Baste şi Mihai-Iulian Fagetan, care consideră la unison că o colecţie capătă adevărata sa valoare doar atunci când este expusă şi admirată.” (Text oferit de colecţionarul Mihai Baste).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *