120 de ani de la primul concert al Filarmonicii cehe

filarmonica ceha

calendarAstăzi, 4 ianuarie 2016 se împlinesc 120 de ani de la primul concert istoric al Filarmonicii cehe, care a avut loc la 4 ianuarie 1896, la ora 19.30, în Palatul Rudolfinum din Praga, care este și astăzi sediul Filarmonicii. În program şi pe podium s-a aflat Antonín Dvořák, cel mai renumit compozitor ceh al tuturor timpurilor. Şi-a dirijat propriile compoziţii: a treia Rapsodie slavă, în premieră mondială Liedurile biblice nr. 1–5, Uvertura „Othello” şi Simfonia a IX-a, „Din Lumea Nouă”.

Dvorak

Antonín Dvořák

Imediat după fondarea ei în 1896, Filarmonica cehă a devenit cea mai cunoscută orchestră simfonică, chiar înaintea Primului Război Mondial ocupând un loc de onoare pe scenele europene. În cei 120 de ani de existenţă o serie de mari personalităţi cehe şi internaţionale au marcat istoria orchestrei.

palatul rudolfinum foto de epoca

Palatul Rudolfinum 

Cu ocazia aniversării, Filarmonica cehă susține în această seară, la ora 19.30, în Sala „Dvořák” a Palatului Rudolfinum, un concert festiv cu un program aproape identic cu cel din 1896 – excepție făcând prima piesă  interpretată în urmă cu 120 de ani, Rapsodia slavă nr. 3 de  Dvořák. În schimb, în versiunea basului Jan Martiník (solist al Operei de Stat din Berlin), este programat ciclul integral de 10 Lieduri biblice. La pupitrul dirijoral: Jiří Bělohlávek, dirijor șef al Filarmonicii cehe. Concertul este transmis în direct la Radio Vltava, postul public cu profil cultural al Radiodifuziunii Cehe.

Jiří Bělohlávek Foto Petra Hajská

Jiří Bělohlávek. Foto © Petra Hajská

Acest concert reprezintă o întoarcere la origini, Dvořák fiind de-a lungul istoriei nu numai simbolul şi icoana orchestrei, dar şi autorul cel mai cântat în toate turneele internaţionale.

Lidia Našincová

Corespondenţă de la Praga

logo liber sa spun

Vezi: Arhiva rubricii Corespondență

 Arhiva rubricii Calendar

Arhiva categoriei  Muzica

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *