133 de ani de la nașterea lui George Enescu

george-enescu-bucuresti-1943

calendarFestivalul și Concursul Internațional „George Enescu” sunt evenimentele culturale internaționale organizate de România care readuc în spațiul public valorile în care credea compozitorul român – creativitate, generozitate și participare. Noi versiuni ale compozițiilor enesciene, în interpretarea celor mai bine cotați artiști ai lumii sunt oferite publicului național și internațional odată cu fiecare ediție a Festivalului. În același timp, Concursul Enescu introduce în repertoriul tinerilor artiști lucrări de George Enescu (19 august 1881, Liveni-Vârnav, azi George Enescu, județul Botoșani–4 mai 1955, Paris).

Arhiva George Enescu alaturi de discipolul său, legendarul Yehudi Menuhin

 George Enescu alături de discipolul său, legendarul Yehudi Menuhin

Festivalul și Concursul Internațional „George Enescu” marchează aniversarea singurului compozitor român intrat în patrimoniul cultural universal oferind publicului un fragment inedit din înregistrarea Rapsodiei române nr. 2, într-o interpretare de excepție: Staatskapelle Berlin, sub bagheta dirijorului Daniel Barenboim. Înregistrarea poate fi accesată pe site-ul Festivalului „George Enescu”, www.festivalenescu.ro, și face parte din seria „Enescu multimedia” inițiată în vara acestui an pe canalul de  YouTube al Festivalului, ca parte a deschiderii către noile tehnologii. Fragmentul video cu înregistrarea poate fi accesat aici. Pe 1 septembrie 2013, cea de-a XXI-a ediție a Festivalului „Enescu” s-a deschis cu un moment simbolic: Daniel Barenboim, unul dintre cei mai importanți dirijori ai lumii, aflat în top 10 la nivel mondial a dirijat Rapsodia română nr. 2 în Re major, op. 11 de George Enescu, alături de prestigioasa orchestră Staatskapelle Berlin.

daniel-barenboim4

Daniel Barenboim

Într-unul dintre rarele interviuri acordate presei românești, Daniel Barenboim a declarat că „Enescu a fost o figură majoră”: „Festivalul omagiază un foarte mare muzician, care face parte din patrimoniul naţional şi mondial”.

Simfonia a III-a de George Enescu, în premieră mondială la Londra

Anul viitor, pe 7 februarie 2015, una dintre cele mai cunoscute orchestre din lume, London Philarmonic Orchestra, va interpreta Simfonia a III-a de George Enescu sub bagheta celebrului dirijor Vladimir Jurowski. Este pentru prima dată când această lucrare a compozitorului român va fi interpretată pe o scenă londoneză. Concertul va avea loc la Southbank Centre, considerat unul dintre centrele culturale de grad zero din Londra și din lume și este, în același timp, și sediul London Philarmonic Orchestra.

Simfonia a III-a cu cor, în Do major, op. 21, de George Enescu în interpretarea dirijorului Vladimir Jurowski a fost prezentată în cadrul programului ediției 2013 a Festivalului Internațional „George Enescu” , pe 14 septembrie.

Dirijorul Vladimir Jurowski pe scena Festivalului Enescu 2013 credit foto Sergiu Iczkovits

Dirijorul Vladimir Jurowski pe scena Festivalului „Enescu” 2013. Foto: Sergiu Iczkovits

De-a lungul carierei, dirijorul Vladimir Jurowski a colaborat cu unele dintre cele mai importante instituții muzicale din lume, printre care prestigioasele Royal Opera House Covent Garden, Teatro La Fenice di Venezia sau Opéra Bastille de Paris. În anul 1999 a debutat la Metropolitan Opera New York.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *