14 mai 1981: O zi predestinată pentru unul dintre Personajele mele: Dumitru-Dorin Prunariu

dumitru dorin prunariu zbor in cosmos 1981 annie musca
Ziua STARTULUI

inedit rubrica restituiri liber sa spunDumitru Prunariu și Leonid Popov, în compartimentul etanș al unui autobuz special, însoțiți de medicul lor și de celebrul cosmonaut rus, Aleksei Leonov, se îndreaptă spre baza de lansare. După o jumătate de oră de mers prin stepă, paralel cu calea ferată, cei doi ajung într-o zonă cu încăperi special amenajate pentru pregătirea echipajului de start. Totul este sterilizat. Nu vezi pe nimeni fără mască. Doar câteva sute de metri îi despart de rampa de lansare pe care se află racheta înaltă de 50 de metri și purtătoare a navei cosmice.

„Stăm izolaţi în spatele unui perete de sticlă. Luăm o gustare înainte de start, pentru că următoarea masă avea să fie a doua zi dimineaţă, undeva deasupra Atlanticului, în imponderabilitate. […] Ni se prinde centura cu traductorii pentru transmiterea parametrilor medicali, punem lenjeria de corp și ne îmbrăcăm în scafandrul cosmic. Urmează verificarea etanșeităţii costumelor, apoi ultimele discuţii prin microfon și difuzoare cu delegaţia română de după geamul de sticlă.” (Annie Muscă, Dumitru-Dorin Prunariu – biografia unui cosmonaut, București, Editura Adevărul Holding, 2012).

momente inaintea zborului cosmic dumitru prunariu 1981 foto inedite annie musca

Cei doi membri ai echipajului, încalțați cu cizme de protecţie, cuplează sistemul de ventilaţie al scafandrelor cosmice la niște ventilatoare portabile, apoi se deplasează în autobuzul compartimentat către rampa de lansare.

Într-un loc stabilit, urmează raportul către delegaţiile guvernamentale ruse și române, și ritualul fotografiilor.

dumitru prunariu inainte de startul in cosmos 1981 baikanour annie musca foto inedite

Se îmbarcă din nou în autobuz, însoţiţi până la rachetă doar de medicul de echipaj rus.

Seara deja a coborât. Cei doi ajung la rampă. La coborârea din autobuz, urcă o scară ce duce spre liftul ce urmează să-i conducă în vârful rachetei. Aici rămân doar cu cel care va închide trapa prin care vor pătrunde în navă. Românul trece primul prin trapa din modulul orbital, apoi ajunge în modulul de comandă printr-o altă trapă interioară, după ce renunțase la ventilatorul portabil și la cizmele de protecţie. Popov, coechipierul lui, face același lucru. Trapa dintre cele două module este închisă ermetic. În exterior, însoţitorul închide pentru totdeauna și trapa modulului orbital.

dumitru prunariu leonid popov interviu înainte de startul in cosmos

Dumitru-Dorin Prunariu și Leonid Popov – interviu înainte de startul în Cosmos. Fotografii inedite din arhiva personală Dumitru-Dorin Prunariu

Mai rămân două ore până la startul propriu-zis.

„Din acel moment trebuia să demonstrăm tot ce învăţasem. Ne-am fixat culcaţi pe spate și cu genunchii adunaţi spre piept în «fotoliile» executate după mulajul corpului nostru. Într-un suport lateral aveam toată documentaţia de bord pentru toate fazele zborului, inclusiv pentru situaţiile de avarie. Am verificat funcţionalitatea sistemelor navei. Trebuia să înregistrăm pe un formular special principalii parametri ai sistemelor. Am verificat legătura radio cu solul și transmiteam periodic ce înregistram. O cameră TV transmitea permanent la sol imagini din interiorul modulului de comandă. Ea urma să funcţioneze doar până în momentul înscrierii pe orbită.” (Annie Muscă, idem).

Baikonur. Platforma 17. Startul navei spatiale Soyuz-40

Baikonur. Platforma 17. Startul navei spațiale Soyuz-40

Mănușile cosmonauţilor prinse etanș de costum, casca închisă ermetic, iar costumele ventilate de instalaţia interioară a navei. Din acel moment nu se mai admitea desfacerea costumului. Schelele liftului se desprind, toate sistemele de drenaj ale rachetei purtătoare se închid. Cei aflaţi la pupitrele de comandă așteaptă emoționați STARTUL.

„Am auzit în căști ultimele comenzi legate de fazele aprinderii motoarelor: Intermediara! Principala!… START! Am simţit cum suntem împinși ușor în sus. Decolasem!” (ibidem).

STARTUL

Nava cosmică Soyuz-40 decola de pe Platforma nr. 17 a Cosmodromului Baikonur. Ceasurile de la București arătau ora 20, 16 minute și 38 de secunde.

Lansarea rachetei, propulsată de echivalentul a 22.000.000 cai-putere, crease o atmosferă încordată. Zgomotul devenise asurzitor, solul trepida ca la cutremur, iar flăcările luminau ca ziua pământul pe o rază de câţiva kilometri.

Cei doi urmau să se întâlnească cu echipajul principal al staţiei Saliut-6, echipaj format din comandantul Vladimir Vasilievici Kovalionok și inginerul de bord Viktor Petrovici Savinîh.

La 20 de ani de la zborul lui Gagarin, de pe același cosmodrom începea călătoria spaţială a unicului cosmonaut român.

Până acum, nici un român nu a egalat performanța lui Dumitru-Dorin Prunariu.

dumitru dorin prunariu beijing 14 mai 2014

Astăzi, sărbătoarea celor 33 de ani de la zborul său cosmic, îl găsește pe astronautul român la Beijing, cea mai populată și ispititoare metropolă asiatică, de unde ne transmite salutări și unde, peste câteva luni, se va desfășura Congresul Planetar al Asociației Exploratorilor Spațiului Cosmic, singura organizație nonprofit, neguvernamentală, profesională și educațională din lume a celor care au efectuat cel puțin o rotație completă în jurul Pământului la bordul unei nave cosmice. Prezidată de Dumitru-Dorin Prunariu, Association of Space Explorers (ASE), care numără în prezent 395 de membri (cosmonauți și astronauți) din 35 de țări, va împlini în 2015, 30 de ani de la fondare.

Beijing, 13 mai 2014. Dumitru Prunariu și cosmonautul rus Oleg Novitski

Beijing, 13 mai 2014. Dumitru Prunariu și cosmonautul rus Oleg Novitski

Comitetul Executiv al ASE format din Astronauți și cosmonauti din Romania, Rusia, SUA, China, Suedia, Malaezia, japonia

Comitetul Executiv al ASE format din astronauți și cosmonauti din România, Rusia, SUA, China, Suedia, Malaezia, Japonia

Dacă vreți să citiți povești incitante despre spațiul extraterestru, dar și povești de viață, sau dacă vreți să parcurgeți într-un ritm alert o carieră de peste 30 de ani în domeniul cosmic și diplomatic, dacă vreți să vă faceți o idee despre ceea ce înseamnă consecvență, procurați-vă unica biografie autorizată, apărută în 2012, sub semnătura mea, la Editura Adevărul Holding, sub titlul Dumitru-Dorin Prunariu – biografia unui cosmonaut.

Primarul municipiului Shenzhen, Xu Qin, îl felicită pe cosmonautul român cu ocazia aniversarii zborului cosmic din 1981

14 mai 2014: Primarul municipiului Shenzhen, Xu Qin, îl felicită pe cosmonautul român cu ocazia aniversarii zborului cosmic din 1981

Între 14–22 mai, perioadă ce reprezintă durata zborului cosmic din 1981, efectuat de un român, vă ofer pe acest site informații și imagini inedite.

Annie Muscă

(va urma)

Contact: facebook.annie musca

annie musca biografie dumitru dorin prunariu

annie musca Biblioteca-Metropolitana-Bucuresti_lansare-biografie-dumitru prunariu 21mai2012_

Annie Muscă la lansarea biografiei Dumitru-Dorin Prunariu, Biblioteca Metropolitană București, 21 mai 2012

Vezi și: „Înainte de zborul cosmic” de Annie Muscă, Liber să spun, 13 mai 2014

4 comentarii la „14 mai 1981: O zi predestinată pentru unul dintre Personajele mele: Dumitru-Dorin Prunariu”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *