Orchestra Română de Tineret deschide Festivalul „Gustav Mahler” de la Toblach

cristian mandeal orch romana de tineret

Sâmbătă, 18 iulie 2015, Sala  „Gustav Mahler” de la Toblach, Orchestra Română de Tineret va deschide Festivalul „Gustav Mahler” de la Toblach (Dobbiaco,Italia), cu un concert care, într-o altă formulă, a generat deja entuziasmul publicului bucureştean de la Ateneu în această săptămână. Evenimentul este organizat de Centrul Naţional de Artă Tinerimea Română şi Institutul Cultural Român cu sprijinul Lanto Communication. La pupitrul dirijoral:  Cristian Mandeal. Solistă: pianista Oxana Corjos. În program: Rapsodia I de George Enescu, Burlesca pentru pian și orchestră de Richard Strauss, Simfonia I de Mahler.

Managerul Centrului Naţional de Artă „Tinerimea Română”, Marin Cazacu declara înaintea acestui turneu: „Sunt foarte mîndru de asocierea în parteneriat cu Institutul Cultural Român. Mi se pare firesc să vă spun că anul acesta vor fi cele mai multe evenimente pe care le-am organizat vreodată în acest parteneriat și mă refer la Centrul Național de Artă «Tinerimea Română» împreună cu Institutul Cultural Român. Primul concert extraordinar are loc chiar sâmbătă, este vorba de deschiderea Festivalului «Gustav Mahler» din nordul Italiei, de la Dobbiaco. Dobbiaco pare o localitate necunoscută, dar ea este foarte celebră printre muzicieni pentru că acolo își petrecea toate vacanțele de vară celebrul compozitor austriac Gustav Mahler. În memoria sa, comunitatea locală a construit o sală de concerte de 1500 de locuri care se numeşte «Auditorium Gustav Mahler» și aici se organizează în fiecare an un festival de o mare importanță europeană. Orchestra noastră a fost invitată de deschidă acest festival în data de 18 iulie, când va interpreta atât o lucrare românească, Rapsodia I de George Enescu, cât şi Burlesque de Richard Strauss, solistă fiind Oxana Corjos și în partea a doua celebra Simfonie I de Mahler. Dirijorul orchestrei va fi cel care a însemnat de fapt și înseamnă enorm pentru această orchestră, mentorul atâtor generații de muzicieni români, maestrul Cristian Mandeal.”

Partenerii media ai evenimentelor sunt Radio România Cultural și Radio România Muzical.

Orchestra Română de Tineret

Prima orchestră simfonică de tineret din România a luat fiinţă la Sinaia în vara anului 2008, la iniţiativa violoncelistului şi directorului artistic al acesteia, Marin Cazacu, cu sprijinul Fundaţiei „Prietenii muzicii – Serafim Antropov”. Membrii săi, majoritatea cu vârste cuprinse între 18 şi 28 de ani, sunt selectaţi dintre cei mai buni la nivel naţional. Pregătirea tehnică şi artistică este asigurată de la înfiinţare de maestrul Cristian Mandeal. Proiectul Orchestra Română de Tineret – spirit enescian şi tradiţie europeană a pornit din necesitatea racordării tinerei generaţii de muzicieni români la exigenţele şi aspiraţiile artistice europene.

Membră din 2011 a EFNYO (European Federation of National Youth Orchestras), Orchestra Română de Tineret a participat la toate edițiile Festivalului Internațional „Enescu și Muzica Lumii” de la Sinaia începând cu anul 2008. Începând din 2011 a fost constant prezentă în cadrul Festivalului Internațional „George Enescu”. În anii 2012 și 2014, a triumfat în cadrul Festivalului Internațional al orchestrelor de tineret „Young Euro Classics” de la Berlin. Orchestra Română de Tineret a desfășurat de asemenea începând din 2011 turnee internaționale în Franța, Germania și Italia, fiind invitată să concerteze în săli celebre precum Santa Cecilia din Roma, Konzerthaus sau Berliner Philarmonik din Berlin, fiind prima orchestră românească prezentă în această celebră sală de concert. Orchestra are statutul de invitat permanent al Stagiunilor Magice organizate de Lanto Communication.

Cristian Mandeal

În cei peste 40 de ani de activitate dirijorală neîntreruptă, Cristian Mandeal şi-a exercitat profesia atât România, cât și în străinătate.

Cristian Mandeal_Foto_Virgil Oprina_P1510119

Cristian Mandeal. Foto: Virgil Oprina

A studiat la Conservatorul „Ciprian Porumbescu” timp de 10 ani (1965–1975) pianul principal, dirijatul (Constantin Bugeanu) şi compoziţia (Ştefan Niculescu), completându-şi ulterior studiile la Berlin (Herbert von Karajan, 1980) şi München (Sergiu Celibidache, 1990). A început prin a fi corepetitor la Opera Română Bucureşti (1974–1977), devenind apoi dirijor al Filarmonicilor din Târgu Mureş (1977–1980), Cluj (1980–1987) şi Bucureşti (1987–2009). A fost Director Artistic al Festivalului şi Concursului Internaţional „George Enescu”, ediţiile 2001 şi 2003. Ca Dirijor Principal şi Director General al Filarmonicii „George Enescu” (1991–2009), a ridicat nivelul acesteia la cote deosebit de înalte, lăsând în urmă o instituţie-etalon pentru România. În străinătate, Cristian Mandeal a dirijat sute de concerte ca invitat a zeci de orchestre, pe 4 continente, în 35 de ţări şi 31 de capitale. A participat la multe festivaluri internaţionale de prestigiu în compania celor mai reputaţi solişti ai contemporaneităţii. A fost Director Artistic al Northern Israelian Orchestra – Haifa (1999–2002) şi la Orchestra Naţională Bască – San Sebastian (2001–2008), Dirijor Permanent la Orchestra Haydn din Bolzano e Trento (2000–2003), Dirijor Oaspete Principal al Orchestrei Hallé Manchester (2003–2008) – primul deţinător al acestui titlu în întreaga existenţă de 150 de ani a acestei orchestre, al Filarmonicii din Belgrad (stagiunea 2006–2007) şi al Filarmonicii din Copenhaga (2006–prezent).

Un punct de mare interes în ultima perioadă de activitate a lui Cristian Mandeal îl reprezintă colaborarea cu Orchestra Română de Tineret pe care o cultivă, educă şi dirijează constant începând din 2008. 

oxana corjos

Oxana Corjos

„… În interpretarea ei am admirat acea siguranţă etalată prin felul în care, în mâinile ei, totul a devenit în acelaşi timp inteligibil și scânteietor în mii de culori, precum și felul în care ne dădea impresia că și cele mai grele pasaje sunt ușor de cântat…” – Gabriela Kulcsár, „Szabadság”, 8 octombrie 2013.

Oxana Corjos relevă prin fiecare apariţie scenică un remarcabil talent muzical dublat de o tehnică pianistică desăvârşită. Crescând într-o familie de muzicieni, Oxana Corjos şi-a însuşit primele noţiuni muzicale din copilărie, studiind cu Ioana Minei şi Ana Pitiş. A urmat apoi cursurile Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti, unde a studiat cu maestrul Dan Grigore.

A fost distinsă cu numeroase premii obţinute la concursurile organizate la Roma (1991), Senigallia (1981 şi 1983) şi Barcelona (1986). În anul 1992 a fost distinsă cu Premiul Cella Delavrancea.

De-a lungul timpului, Oxana Corjos a avut prilejul de a colabora cu dirijori precum: Jin Wang, Ilarion Ionescu-Galaţi, Misha Katz, Cristian Mandeal, Gian Luigi Zampieri, Jan Stulen, Petre Sbârcea, Gheorghe Costin, Emil Simon, Corneliu Dumbrăveanu, Cem Mansur, Nicolae Moldoveanu.

În ţară, Oxana Corjos a susţinut concerte alături de cele mai reprezentative orchestre din ţară dar şi la Bucureşti cu Orchestra Naţională Radio, Orchestra de Cameră Radio, Orchestra Filarmonicii „George Enescu”.

Turnee în Elveţia, Republica Moldova, Spania şi Italia au adus pianistei o serie de succese, publicul şi critica de specialitate apreciind la superlativ prestaţiile sale artistice. Oxana Corjos a mai susţinut concerte alături de Orchestra Română de Tineret şi maestrul Cristian Mandeal atât în Bucureşti cât şi în sala Academiei Santa Cecilia din Roma.

Pentru alte informaţii legate de activitatea Centrului Naţional de Artă „Tinerimea Română” puteţi accesa www.tinerimearomana.ro.

 

Vezi: arhiva categoriei  Muzica

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *