A Total Lexicon of Part Four of „Finnegans Wake”

Contemporary Literature Press, sub auspiciile Universității din București, în colaborare cu British Council și Institutul Cultural Român anunță publicarea volumului A Total Lexicon of Part Four of Finnegans Wake de C. George Săndulescu.

Este lucru știut că Finnegans Wake, ultima carte scrisă de James Joyce, are patru părți. Ultima dintre ele, Partea a patra, este și cea mai importantă. Din întâmplare, ea este și mai scurtă decât celelalte.

Iată de ce editorul acestui Lexicon a ales să se ocupe exclusiv de cele 36 de pagini ale Părții a patra din cât mai multe perspective. Punctul de pornire este folosirea limbii engleze. Punctul terminus – Weltileratur, Muzica și Leitmotivul. Partea de mijloc a cărții se ocupă de aspectul semiotic: numele de persoane și de locuri care apar în textul lui Joyce.

Prin această abordare, editorul invită la o lectură repetată a Părții a patra: o dată pentru felul cum e tratată limba engleză de autor, încă o dată pentru numele de persoane răspândite în text, și a treia oară pentru numele geografice. Pe de altă parte, dată fiind importanța literaturii, a muzicii, precum și a leitmotivului wagnerian, este firesc să fie nevoie și de o a patra lectură.

Lexiconul de față nu are câtuși de puțin intenția să ofere explicații pe tavă cititorului comod. El urmărește să găsească ordinea ascunsă în labirintul joycean, acolo unde ficțiunea și realitatea se contopesc.

Volumul A Total Lexicon of Part Four of Finnegans Wake de C. George Săndulescu se lansează oficial la data de 31 martie 2012, dar el poate fi consultat și descărcat din acest moment la adresa de internet:  http://editura.mttlc.ro/sandulescu-total-lexicon-fw.html.

Lidia Vianu

De același autor:

A Lexicon of „Small” Languages in „Finnegans Wake”

A Lexicon of Allusions and Motifs in „Finnegans Wake

A Lexicon of Common Scandinavian in „Finnegans Wake”

  A Lexicon of Romanian in „Finnegans Wake”

La Editura Contemporary Literature Press a mai apărut:

A Lexicon of the German in „Finnegans Wake” de Helmut Bonheim

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *