Actorul Radu Beligan a încetat din viață

radu-beligan

Actorul Radu Beligan a încetat din viață astăzi, 20 iulie 2016, în jurul orei 13.00, la Spitalul „Elias” din București, în urma unui stop cardio-respirator. Radu Beligan avea 97 ani (n. 14 decembrie 1918, Galbeni [Filipești], Bacău), fiind cel mai longeviv actor din istoria teatrului.

După studii de drept și filosofie, a urmat, începând din 1938, cursurile Academiei Regale de Muzică şi Artă Dramatică, sub îndrumarea Luciei Sturza Bulandra. Întâlnirile cu Victor Ion Popa, Ion Iancovescu și Sică Alexandrescu, care îl distribuie în comediile lui Caragiale, apoi în Revizorul de Gogol și Bădăranii de Goldoni, aveau să fie deosebit de importante în cariera actorului în perioada celui de-al doilea război mondial și în anii de după război.

Radu Beligan

Radu Beligan

Cariera actorului Radu Beligan, încheiată cu spectacolul Lecția de violoncel la Teatrul Metropolis din București (premiera oficială: 16 decembrie 2013), cuprinde un număr imens de roluri memorabile în teatru, teatru radiofonic și film. În Revista Teatrală Radio veți putea asculta în curând mărturii și evocări ale personalității marelui actor și veți putea citi o biografie artistică detaliată a lui Radu Beligan.

Profesor la Institutul de Teatru și Film, în perioada 1950–1965, director al Teatrului de Comedie din Bucureşti între anii 1961 şi 1969 şi director al Teatrului Naţional din Bucureşti între 1969 şi 1990, Radu Beligan a fost membru de onoare al Academiei Române și a primit o serie de distincții printre care Ordinul „Serviciul Credincios” în grad de Mare Ofiţer și Ordinul Naţional al Legiunii de Onoare în grad de Ofiţer, din partea Franţei. De asemenea, Radu Beligan este Doctor Honoris Causa al Universităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică „I. L. Caragiale” din Bucureşti.

radu beligan auditie majestic decembrie 2015 lectia de violoncel

Radu Beligan la audiţia în avanpremieră a spectacolului Lecția de violoncel, luni, 7 decembrie 2015 Hotel Ramada Majestic din București. Fotografie de Renata Rusu

Activitatea sa a fost strâns legată de Teatrul Național Radiofonic, fiind distribuit în multe spectacole de referință, aflate în Fonoteca de Aur. Timp de un an, în perioada 2002–2003 a fost Director de Onoare al Teatrului Național Radiofonic. În toamna anului 2015, Radu Beligan a înregistrat, în Studioul „Mihai Zirra” al SRR, spectacolul Lecția de violoncel de Mona Radu, regia artistică: Felix Alexa în colaborare cu Dan Puican (data difuzării în premieră: luni, 14 decembrie, ora 23.05, la Radio România Actualităţi).

În această după-amiază, până la ora 19.00, Radio România Cultural difuzează un program special dedicat lui Radu Beligan, în care, pe lângă mărturii ale unor oameni de teatru, puteți asculta fragmente din spectacole cu marele actor: O scrisoare pierdută de I. L. Caragiale, regia: Sică Alexandrescu (1952), Cyrano de Bergerac de Edmond Rostand, regia N. Al. Toscani. (1958),Molière de Mihail Bulgakov, regia artistică: Mihai Pascal (1974), Lecția de violoncel.

logo liber sa spunVezi: Arhiva categoriei Teatru 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *