Actorul Ștefan Ciubotărașu – portret de Annie Muscă

Stefan_Ciubotarasu annie musca

annie musca eterne reveniri in luna august rememberMi-l amintesc în straiele fermecătorului povestitor humuleștean din filmul Amintiri din copilărie, realizat în 1964 de Elisabeta Bostan, cu vocea lui gravă,  dar caldă, cu vorba tâlcuită… Se pare că regizoarea a fost foarte inspirată în alegerea actorului Ștefan Ciubotărașu în rolul scriitorului Ion Creangă.

Vasluiul adolescenței

Născut în 21 martie 1910 la Lipovăț (Vaslui), actorul, care urmase cursurile Institutului de Teatru de la Iași, ne părăsea într-o zi de 27 august a anului 1970.

Pe la vârsta de 11-12 ani, ajungea la București unde tatăl său lucra la Regionala de Căirubrica remember annie musca revista teatrala radio Ferate. A crezut că va deveni pantofar după dorința părinților, dar a revenit acasă la Vaslui, iar mama a considerat că ar trebui să-i ofere libertatea de a studia. Se înscrie la un liceu particular din Vaslui, unde începe să scrie poezie la „Năzuința”, revista școlii și la „Vasluiul”, un ziar local. Inspirația poemelor nu-l va părăsi până în ultimele clipe, așa cum Vasluiul și Iașii tinereții aveau să-i amintească neîncetat de profesorul său de actorie, Mihai Codreanu, de ceilalți dascăli, de colegi, de actori și regizori, de nume mari din istoria teatrului, pe care le numea „prețioase energii”: Constantin Tănase, Agatha Bârsescu, Aglae Pruteanu, Ion Aurel Maican, G. M. Zamfirescu, Eliza Petrăchescu…

În 1929, după absolvirea liceului, se hotărăște să plece la Iași, unde se înscrie la Conservatorul de muzică și artă dramatică. Bacalaureatul îl va susține în 1932 la Bârlad. Citește integral în Revista Teatrală Radio. Biografie, roluri în teatru și film, fragment audio-video din spectacolul radiofonic „Omul care aduce ploaia”, filme cu Ștefan Ciubotărașu.

Annie Muscă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *