Alexandra Dăriescu, prima pianistă din România care a cântat la prestigioasa Royal Albert Hall (Londra), va concerta, în premieră, la Festivalul „Enescu”

festivalul-george-enescu-2013-La numai 27 de ani, Alexandra Dăriescu este prima pianistă din România care a a concertat pe scena Royal Albert Hall, alături de Orchestra Filarmonicii Regale din Londra. La evenimentul care a avut loc în această vară au fost prezenți și membri ai Casei Regale a României. Festivalul Internațional „George Enescu” o aduce pentru prima dată pe talentata pianistă pe o scenă românească, într-un concert extraordinar alături de Royal Philharominc Orchestra, sub bagheta dirijorului Andrew Litton, peste exact o lună, vineri 27 septembrie.

Programul zilei de 27 septembrie 2013

Festivalul Internațional „George Enescu” o aduce pe scena Sălii Palatului pe pianista Alexandra Dăriescu care va concerta alături de Royal Philharmonic Orchestra, sub bagheta dirijorului Andrew Litton pe 27 septembrie, de la ora 19.30. În program: J. Brahms – Uvertura Academica în do minor, op. 80, E. Grieg, Concertul în la mimor pentru pian şi orchestră, op. 16, P. I. Ceaikovski, Simfonia nr. 6 în si minor, „Patetica”, op. 74.

Conisderată de BBC Music Magazin „o stea în devenire”, Alexandra Dăriescu a debutat la prestigioasa Carnegie Hall din New York. De atunci, susține în mod constant concerte în Marea Britanie cu orchestre precum Royal Philharmonic Orchestra şi Royal Liverpool Philharmonic Orchestra, BBC Symphony Orchestra, BBC National Orchestra of Wales și colaborează cu unii dintre cei mai importanți dirijori ai momentului.

CD-ul de debut al Alexandrei Dăriescu (Champs Hill Records, 2012) a fost cotat cu 4 stele în „BBC Music Magazine” şi a intrat și în top 10 al celor mai bune CD-uri ale anului la „Manchester Evening News”. Anul trecut, pianista a interpretat Concertul pentru pian „Mesmerism”, compus special pentru ea de Emily Howard. Interpretarea concertului, distins cu premiul British Composer 2012, a fost transmisă de BBC Radio 3. Alexandra Dăriescu a mai interpretat, în premieră la Londra, Concertului în stil clasic de Dinu Lipatti.

Alexandra Dăriescu

De-a lungul anilor, Alexandra Dăriescu a primit mai multe distincții prestigioase: a câștigat Premiul Verbier CUBS la Festivalul Academiei Verbier în Elveția (2008), Premiul Guildhall Wigmore și premiul Ambasadorului Român pentru contribuția extraordinară la promovarea imaginii României în Regatul Unit.

Alexandra Dăriescu s-a născut în România, a studiat la Iași, la Școala Pocklington și la Colegiul de Muzică Royal Northern din Marea Britanie. A absolvit în anul 2008 cu Medalia de Aur, cea mai mare distincție oferită de Colegiu.

Concertul susținut de Alexandra Dăriescu la București va avea loc cu casa închisă, însă sunt disponibile bilete pentru transmisiunea live în sala de cinema, la Grand Cinema Digiplex: http://www.grandcinemadigiplex.ro/ro/spectacole/evenimente-speciale/item/394-festivalul-si-concursul-international-george-enescu

editia 2013 festival enescu

În aceeași zi, de la ora 17.00, în cadrul seriei „Concerte și recitaluri camerale”, pe scena Ateneului Român, va susține un recital cunoscutul ansamblu Violoncelissimo, condus de Marin Cazacu. Unul dintre cei mai cunoscuți și mai activi violonceliști români ai momentului, Marin Cazacu a înființat în anul 1999 Festivalul Internațional „Enescu şi muzica lumii”, care se desfășoară în fiecare vară la Sinaia, în preajma aniversării zilei de naştere a lui George Enescu. Pentru organizarea acestui festival şi înfiinţarea primei orchestre naţionale de tineret (Orchestra Română de Tineret, sub bagheta lui Cristian Mandeal), Marin Cazacu a a fost decorat în anul 2004 cu Ordinul Meritul cultural în grad de Cavaler.

Recitalul va avea loc cu casa închisă.

marin cazacu

Marin Cazacu

De la ora 22.30, un concert extraordinar va avea loc pe scena Ateneului Român, în cadrul seriei „Concertele de la miezul nopții”. Apreciatul ansamblu cameral Accademia Bizantina va oferi publicului un regal Bach. Dirijor și solist la clavecin – Ottavio Dantone, solistă – violonista Viktoria Mullova. În program: Concertul pentru vioară şi orchestră în la minor, BWV 1041, Concertul pentru vioară, clavecin şi orchestră (transcripţie BWV 1060), Concertul pentru vioară şi orchestră în Re major (transcripţie BWV 1053), Concertul pentru vioară şi orchestră în Mi major, BWV 1042.

Viktoria Mullova

Absolventă a prestigiosului Conservator de la Moscova, Viktoria Mullova este recunoscută pe plan internațional nu doar pentru interpretările sale de muzică clasică, ci și pentru aranjamente curajoase, apropiate de jazz. Înregistrarea integralei concertelor de Vivaldi realizată de violonistă pentru Phillips împreună cu Il Giardino Armonico a fost dinstinsă cu celebrul Diapason D’Or în anul 2005.

Acest concert va avea loc cu casa închisă.

În țară va avea loc la Brașov concertul unuia dintre cele mai apreciate ansabluri de muzică de cameră britanice, The Schubert Ensemble, fani declarați ai muzicii lui George Enescu. Cvartetul a sărbătorit 30 de ani de existență, la Londra, printr-un recital care a inclus lucrări ale compozitorului român. În programul serii de la Brașov este inclusă, de asemenea, o lucrare de George Enescu: Cvartetul cu pian nr. 1 în Re major, op. 16, alături de Fantezia pentru cvartet cu pian în fa diez minor, H. 94 de Frank Bridge și Cvartetul cu pian nr. 1 în do minor, op. 15 de Gabriel Fauré.

 liber sa spun radio 3 net parteneri media festival george enescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *