Aniversarea profesorului Jiří Felix, unul dintre cei mai cunoscuți și apreciați româniști din Cehia

prof Jiri Felix

În 24 februarie 2016, Ambasada României la Praga, în colaborare cu Asociația Cehia-România, a organizat un eveniment special dedicat profesorului Jiří Felix (n. 21 februarie 1931, la Praga), unul dintre cei mai cunoscuți și apreciați româniști din Republica Cehă, la aniversarea vârstei de 85 de ani. Evenimentul s-a bucurat de o participare numeroasă din partea apropiaților Ambasadei și membrilor Asociației Cehia-România. Activitatea profesorului a fost prezentată de Libuše Valentová, şefa Secției de românistică din cadrul Facultăţii de Litere a Universităţii Caroline din Praga şi Libuša Vajdová, cercetătoare la Institutul de Literatură Mondială al Academiei Slovace de Ştiinţe din Bratislava.

prof jiri felix la aniversarea de la ambasada romaniei

Profesorul Jiří Felix la Ambasada României la Praga

Autor a numeroase lucrări, programe și cursuri de limba română, profesorul Felix a fost distins de președintele României, în anul 2002, cu Ordinul Naţional Serviciul Credincios în grad de Mare Ofiţer, după ce, în 1999, devenise profesor honoris causa al Universităţii din Bucureşti. A fost lector de limba cehă la Universitatea din Bucureşti (1965–1967), iar, timp de 22 de ani, a condus Secţia de Limba Română a Universităţii Caroline (1979–2001). Domnul profesor este membru de onoare al Institutului de Lingvistică al Academiei Române.

libuse valentova jiri felix

Libuše Valentová și Jiří Felix. Foto: Lucian Papazian

***

Fragmente din discursul profesorului Jiří Felix

„[…] În toamna anului 1945 am intrat la liceu iar germana a fost înlocuită de rusa obligatorie, pentru  predarea căreia lipseau atât profesori calificaţi cât şi manuale adecvate. A doua limbă obligatorie era engleza sau franceza. Clasa noastră a ales engleza, pe care atunci o învăţam cu plăcere. La orele de latină mi s-a clarificat originea multor cuvinte româneşti. Ca cel mai tânăr membru al Societăţii pentru relaţii culturale şi economice cu România (cum se numea Institutul ceho-român antebelic), mergeam la cursul de română al acesteia, axat mai ales pe lărgirea vocabularului.

În toamna anului 1950 am fost admis la Facultatea de litere a Universităţii Caroline (Filozofická fakulta UK), unde doream să studiez româna şi engleza. Însă această combinaţie nu exista, deci pe lângă română a trebuit să aleg franceza. La românistică, secţie nouînfiinţată în cadrul Catedrei de romanistică, predau J. Š. Kvapil şi Marie Kavková – literatură, Josef Dvořák – gramatică istorică şi Antonín Křečan – gramatică normativă. Cursurile de lectorat le ţinea Antonín Křečan, elevul fondatorului românisticii cehe, profesorul J. U. Jarník, apoi  Gerhard Bárt orginar din Cernăuţi, nordul Bucovinei şi profesorul de la Facultatea de comerţ  Gheorghe (Jiří) Staca, aromân, care după absolvirea studiilor la Universitatea Carolină s-a stabilit la Praga. […]

lidia nasincova jiri felix jiri nasinec

Lidia Našincová, Jiří Felix, Jiří Našinec.  Foto: Lucian Papazian

Multă vreme mi-am dorit să vizitez România, dar plecările în străinătate erau pe atunci limitate. Numai din întâmplare mi s-a permis în anul 1954 să ajung un semestru în Bucureşti, unde i-am cunoscut pe cei mai renumiţi reprezentanţi ai lingvisticii româneşti: Iorgu Iordan, Alexandru Rosetti, Alexandru Graur, J. Byck, Boris Cazacu, dintre literaţi în special pe Zoe Dumitrescu-Bușulenga şi o serie de personalități din generaţia mea, dintre care mulţi, mai ales Mioara Avram, Marius Sala sau Emanuel Vasiliu, au devenit ulterior lingvişti renumiţi.

După absolvirea facultăţii am lucrat ca interpret la secţia consulară a Ambasadei României, ulterior în domeniul lexicografiei (la redactarea Dicţionarului româno-ceh la Institutul Slav ČSAV şi ca unul din redactorii Dicționarului ceh-român al Academiei Române din Bucureşti), în final în domeniul pedagogic (ca lector de limbă cehă la Facultatea de Limbi Slave de la Bucureşti şi ca profesor de română la Catedra de Romanistică a FFUK). La Praga, activitatea mea pedagogică includea cursuri de Introducere în fonetica şi fonologia română, Gramatica normativă a limbii române, Evoluţia istorică a limbii române, Analiza limbii actuale, Introducere în lingvistică, seminariile corespunzătoare şi cursuri de limbă. Din anul 2004 ţin cursuri de limba română organizate de Institutul Cultural Român din Praga.

În anul 1974 am susţinut la Bucureşti lucrarea Paradigmatica limbii române literare actuale, obţinând titlul de doctor în filologie, în acelaşi an obţinând doctoratul şi la FFUK.

În anul 1999 Universitatea din Bucureşti m-a numit profesor honoris causa iar cu un mai târziu am devenit membru de onoare al Institutului de Lingvistică al Academiei Române.

Karel Čapek a scris cândva că „limba este singura exprimare autentică a sufletului unui popor.” Din ceea ce am spus mai sus sper că rezultă clar că interesul meu pentru exprimarea autentică a sufletului poporului român şi pentru lingvistică se contopesc. […]”

Lidia Našincová

Corespondenţă de la Praga

logo liber sa spun

Vezi: Arhiva rubricii Corespondență

Arhiva rubricii Lingvistică

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *