Aniversare Dumitru Radu Popescu la Teatrul Național Radiofonic

d-r-popescu

Miercuri, 19 august 2015, scriitorul Dumitru Radu Popescu va împlini 80 de ani, ocazie cu care Teatrul Național Radiofonic îl va aniversa printr-un program special, de o săptămână, cu piese ce vor fi difuzate la Radio România Cultural (programul în detaliu, mai jos).

dumitru-radu-popescu-program aniversar teatru

Dumitru Radu Popescu (n. 19 august 1935, Păușa, jud Bihor)

Dacă prozatorul D. R. Popescu este un scriitor de primă însemnătate, autorul Muntelui este „un dramaturg fundamental”, cum l-a numit Valentin Silvestru: „Numesc astfel scriitorul care contribuie decisiv la configurarea unei perioade de istorie culturală, e reprezentativ pentru întreaga mişcare literară, prin cota de conştiinţă critică şi expresivitate originală a scrierilor sale, defineşte o direcţie estetică. Dumitru Radu Popescu e iniţiatorul unei drame specifice, a idealului purităţii morale violent contrariat, generând astfel procese de conştiinţă şi stări de spirit favorabile afirmării puternice a adevărului în plan social-istoric. Ca expresie, opera dramatică e de un neobaroc esenţialmente modern, în alegorizări luxuriante şi, deopotrivă, stilizate, cu structuri necanonice, mixând atitudinea romantică, realismul fantastic, hiperbolizarea grotescă, farsa bufonă, ambiguitatea tragică.”*

mireasa-cu-gene-false-d-r-popescu

De la Vara imposibilei iubiri (prima sa piesă jucată, Teatrul Naţional din Cluj-Napoca, regia: Vlad Mugur, premiera absolută: 21 decembrie 1966), Cezar măscăriciul piraţilor (1968), Visul (1968), Aceşti îngeri trişti (1969), Pasărea Shakespeare, Piticul din grădina de vară (1973) la piesele recente, ca Anglia şi vărsatul de vânt (2006)** acest modernism de factură neobarocă este constant în imaginaţia teatrală, alături de motivele subsumate „labirintului vieţii ca adevăr absolut, în care negaţia şi afirmaţia se confundă şi se complinesc.” (Marian Popa). Accentele pot diferi, cercetarea în ordinea ficţiunii poate îmbrăca forme diverse, uneori derutante dar fondul se conservă şi iese la iveală adesea surprinzător, ca şi în proză.

tnr-logoProgramul aniversar va începe luni, 17 august 2015, la ora 0.30, cu piesaTimpul în doi – titlul original: F.M.S.M.L.O. sau Horia sau Lapte de păsare, publicată în volumul de teatru 9 (Iaşi, Editura Junimea, 1982), jucată în premieră absolută în 24 iunie 1976 la Teatrul Naţional din Cluj-Napoca, în regia lui Victor Tudor Popa, cu titlul Timp în doi. La teatrul radiofonic a fost difuzată în premieră în 10 martie 1980. Adaptare radiofonicălogo rrc de Georgeta Răboj. Regia artistică: Nicolae Motric. În distribuție: Gina Patrichi, Ion Marinescu, Ion Caramitru. Regia de studio: Ion Prodan. Regia muzicală: Timuș Alexandrescu. Regia tehnică: Tatiana Andreicic. În același program de luni, veți asculta în continuare Mama, piesă scurtă, în regia lui Paul Stratilat, cu Clody Bertola, Constantin Codrescu, Ovidiu Iuliu Moldovan, Sorin Stratilat. Regia de studio: Ion Prodan. Regia muzicală: Marga Capitanovici. Regia tehnică: ing. Flavia Cosma. Înregistrare difuzată în premieră în 9 mai 1971. Această piesă de tinerețe a fost publicată în revista „Steaua”, Cluj, nr. 5, mai 1960, reprezentând debutul în dramaturgie al lui D. R. Popescu. Spre deosebire de multe dintre piesele autorului, a fost montată o singură dată pe scena teatrului, de Cristian Nacu la Teatrul „Victor Ion Popa” din Bârlad, premiera: 16 mai 1974. Citește integral în Revista Teatrală Radio.

Costin Tuchilă

logo liber sa spunVezi: Arhiva categoriei Aniversare

Arhiva categoriei Teatru 

Arhiva categoriei Teatru radiofonic

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *