Anne-Sophie Mutter și „The Mutter Virtuosi”

anne-sophie-mutter

Apreciata violonistă Anne-Sophie Mutter, una dintre stelele artei interpretative contemporane, va concerta la Ateneul Român miercuri, 9 septembrie, la ora 17.00, în compania orchestrei de coarde pe care o conduce, „The Mutter Virtuosi”. În program:  două lucrări în primă audiție românească, Duo concertante pentru vioară și contrabas (2010) de Krzysztof Penderecki (lucrare comandată de Anne-Sophie Mutter Foundation şi dedicată lui Anne-Sophie Mutter și Roman Patkoló), soliști: Anne-Sophie Mutter (vioară), Roman Patkoló (contrabas);  Nonet de André Previn (lucrare comandată de Anne-Sophie Mutter Foundation şi dedicată lui Anne-Sophie Mutter), urmate de Concertul în re minor pentru două viori și orchestră, BWV 1043 de J. S. Bach (soliști: Anne-Sophie Mutter și Mikhail Ovrutsky) și Anotimpurile de Vivaldi (solistă: Anne-Sophie Mutter).

mutter virtuosi

The Mutter Virtuosi: Ye-Eun Choi, Fanny Clamagirand,Wei Lu, Albrecht Menzel, Mikhail Ovrutsky, Agata Szymczewska, Noa Wildschut, Nancy Zhou (vioară), Vladimir Babeshko, Hwayoon Lee (violă), Pablo Ferrandez, Maximilian Hornung (violoncel), Roman Patkoló (contrabas), Knut Johanessen (clavecin). Ye-Eun Choi cântă pe un instrument realizat de Pietro Giacomo Rogeri, 1710 (împrumutat de către Anne-Sophie Mutter Foundation). Vioara lui Nancy Zhou este realizată de Jean Baptiste Vuillaume, 1843 (împrumutată de către Anne-Sophie Mutter Foundation), ca și viola folosită de Vladimir Babeshko. 

Anne-Sophie Mutter s-a născut în Rheinfelden, Baden. Şi-a început cariera internaţională de solistă în 1976 la Festivalul de la Lucerna, iar un an mai târziu şi-a făcut debutul la Salzburg în cadrul Concertelor Whitsun, sub bagheta lui Herbert von Karajan.

anne-sophie-mutter-2013

Anne-Sophie Mutter

Susține concerte în toată lumea, în toate centrele muzicale importante. Pe lângă lucrările tradiţionale, şi-a încântat în permanenţă publicul cu un repertoriu nou. De asemenea, se foloseşte de popularitatea câştigată pentru proiecte caritabile şi sprijină dezvoltarea muzicienilor tineri cu talent excepțional.

În ianuarie 2015, Anne-Sophie Mutter a fost numită Honorary Fellow la Keble College de la Universitatea Oxford. În octombrie 2013, a fost primită în Academia Americană de Arte şi Ştiinţe ca Membru Onorific Străin. În ianuarie, a fost distinsă cu medalia acordată de Lutoslawski Society (Varşovia). În 2012, lui Anne-Sophie Mutter i s-a acordat premiul pentru Distinguished Artistic Leadership oferit de Atlantic Council. A mai primit Premiul Brahms, Premiul Erich-Fromm şi Premiul Gustav-Adolf pentru implicare socială în 2011. În 2010, Universitatea norvegiană de Ştiinţe şi Tehnologie din Trondheim i-a conferit un doctorat onorific. În 2009, a fost distinsă cu Premiul european St. Ullrichs şi cu Premiul Cristobal Gabarron. În 2008, lui Anne-Sophie Mutter i s-au acordat premiile International Ernst von Siemens Music şi Leipzig Mendelssohn. Violonista a primit Großes Bundesverdienstkreuz [Marea Cruce a Ordinului de Merit al Republicii Federale Germania], Legiunea de Onoare franceză, Ordinul de Onoare din Bavaria, Großes Österreichisches Ehrenzeichen (Marea Decoraţie de Onoare acordată de statul austriac) şi numeroase alte distincţii.

Tot astăzi,  9 septembrie 2015, la ora 20.00, pe scena Sălii Palatului din București este programat al doilea concert al London Symphony Orchestra, dirijată de cunoscutul muzician de origine română, Ion Marin. În program: Dublul concert pentru vioară, violoncel şi orchestră în la minor, op. 102 de Brahms (soliști: Renaud și Gautier Capuçon) și Simfonia nr. 5 în do diez minor de Mahler.

Pe site-ul „Liber să spun” puteți citi informații complete despre programul concertelor și recitalurilor programate în cadrul Festivalului Internațional „George Enescu”, biografii ale artiștilor, cronici muzicale și articole de sinteză. 

liber-sa-spun-radio-3-net-parteneri-media-festival-george-enescu

 Vezi: Arhiva Festivalul Internațional „George Enescu”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *