Anuala de Artă Religioasă și Restaurare 2016: „Ipostaze ale sacrului”

anuala de arta religioasa 2016

„Veţi fi urâţi de toţi din pricina Numelui Meu.” (Luca 21:17)

eveniment liber sa spunÎntr-o lume pragmatică în care tot mai des citim în presă informații alarmante privind globalizarea persecuţiei împotriva creştinilor, blamarea valorilor religioase și înlocuirea lor cu altele așa-zis „umaniste”, Expoziția Anuală din 2016 își propune să tragă un semnal de alarmă față de importanța păstrării credinței, a păstrării și a continuării tradițiilor, să aducă în atenție importanța artei sacre, a conservării patrimoniului artistic religios și a actului de restaurare.
Eliminarea simbolurilor și a tradițiilor creștine din viața publică nu înseamnă, de fapt, nimic altceva decât o modificare de simboluri, o înlocuire dirijată a obiceiurilor și ritualurilor creștine, cu obiceiuri și ritualuri noi „ateiste”. În lumea de astăzi, ieslele sunt scoase de peste tot în lume din spațiul public, sărbătorile creștine sunt confiscate și/sau înlocuite cu sărbători păgâne, de multe ori cu substrat diabolic, albul este înlocuit cu negrul (Halloween, Black Friday), lumina cu întunericul.

Mesajul expoziției din acest an se dorește a fi o asumare a zicerii Sf. Ap. Ev. Luca (patronul breslei noastre), adevăr care din păcate este evident prin tribulațile și atmosfera neprielnică la care sunt supuși artiștii creatori de artă sacră și restauratorii alături de întreaga breaslă artistică din România.

În cadrul evenimentului restauratorii și creatorii de artă sacră își vor prezenta operele realizate în anul anterior, proiectele multianuale ce s-au finalizat de curând sau sunt încă în desfășurare dar și rezultatele cercetarii de atelier.

Vernisajul expoziției va avea loc în Duminica Floriilor, 24 aprilie 2016, ora 14.00 la Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” din București. Tot în Duminica Floriilor, în anul 2015, a fost inaugurată această tradiție a breslei noastre de a avea la o anumită dată expoziția anuală și într-un anume loc, în sediul unuia dintre cei mai importanți parteneri instituționali ai breslei artiștilor plastici religioși și a restauratorilor din România.

Duminică, va lua cuvântul conf. univ. dr. Paula Popoiu, director general al Muzeului Național al Satului „Dimitrie Gusti” Prezintă: criticii de artă: dr. Roxana Păsculescu, dr. Marius Tița și părintele dr. Florin Șerbănescu, consilier patriarhal.

Curatorii expoziției sunt pictorul Cristian Olteanu, dr. Irina Sava și cerc. șt. Florin-Ionuț Filip.

Sunt invitați membri AFAPRR dar și alți membri ai UAP din România, ca și studenți de la UNARTE și alți artiști și/sau restauratori din muzee, instituții de cultură din București și din țară, artiști străini propuși către Comitetul de Direcție și Comisia Profesională a AFAPRR. Expoziția va fi deschisă până pe 8 mai 2016.

patimi intru bucurie

Anuala de Artă Religioasă și Restaurare 2016: „Ipostaze ale sacrului” și expoziția Patimi întru Bucurie – Florian Mihăilescu din acest an sunt organizate în parteneriat cu Muzeul National al Satului „Dimitrie Gusti” și fac parte din programul manifestărilor dedicate împlinirii a 80 de ani de la înființarea Muzeului. În cadrul Anualei de Artă Religioasă 2016: „Ipostaze ale sacrului”, care este o expoziție inclusă în evenimentul cultural „Vin Floriile cu soare şi soarele cu Florii” (parte a programului „Datini și obiceiuri de peste an. Sărbători creștine și precreștine”) la Muzeul National al Satului „Dimitrie Gusti”, va fi lansat și catalogul expoziției Pași spre Lumină. Vă reamintesc că Salonul de Iarnă „Pași spre Lumină”, organizat de Asociația Filiala Artă Religioasă și Restaurare a UAP AFAPRR a Uniunea Artiștilor Plastici din România, a avut loc în perioada 23 decembrie 2015–10 ianuarie 2016, pe simezele Galeriei Orizont expunându-și lucrările un număr de 71 de artiști vizuali.
Parteneri în organizarea expoziției sunt Muzeul Național al Satului Dimitrie Gusti și Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi.

Parteneri media: Lăcașuri Ortodoxe-LO News, Jurnalul Bucureștiului, Artinfonews, Artportofolio, Trinitas TV, Radio România Cultural.

Claudiu Victor Gheorghiu

Relații și detalii suplimentare la tel.: 0723 500 359, 0723 847 454;  www.afaprr.ro

logo liber sa spunVezi: arhiva categoriei Arta plastică

Arhiva categoriei Religie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *