„Arhitectura necunoscutului”, expoziție Manuela Toderaș

arhitectura necunoscutului afis manuela toderas

eveniment liber sa spunSâmbătă, 25 iulie 2016, ora 12.00, la Muzeul Memorial „Nicolae Grigorescu” din Câmpina (Bulevardul Carol I, nr. 108) va avea loc vernisajul expoziției Arhitectura necunoscutului de Manuela Toderaș, eveniment organizat de Asociația Culturală Arțar. În deschidere va lua cuvântul Roxana Bărbulescu, critic de artă, președintele Asociației Culturale ARȚAR.

Expoziția va fi deschisă până la data de 13 iulie 2016.

Manuela Toderaș nu se află la prima expoziție în acest minunat spațiu artistic, cel al Muzeului Memorial «Nicolae Grigorescu» din Câmpina, în anul 2015 ea prezentând tot aici o serie de ilustrații și obiecte de artă decorativă grupate într-o «,poetică a posibilului». De data aceasta ea ne propune o serie de lucrări de grafică și de artă textilă grupate sub enigmaticul titlu Arhitectura necunoscutului.

Tematica pe care o abordează în cadrul acestei expoziții ne invită în mod cert la meditare prin activarea acelor rotițe ale imaginației noastre, transpunându-ne într-un univers al metaforelor și al corespondențelor, al simbolisticii și spiritualității, acestea fiind și liantul care ajută la o expunere unitară a unor lucrări realizate în două tehnici atât de diferite.

În lucrările de grafică, Manuela Toderaș utilizează în mod original, ca suport, planșe din cărți vechi, de la începutul secolului trecut, tipărituri cu elemente de arhitectură (ancadramente, planuri, secțiuni ale fațadelor, ale acoperișurilor, turle), desene pline de o rigurozitate tehnică, matematică, asupra cărora intervine modificându-le, personalizându-le printr-o serie de intervenții grafice. Astfel, elementele deja existente în aceste planșe sunt folosite pentru a recrea alte forme, structuri enigmatice și pline de o încărcătură energetică, acele pietre simbolice, trovanții, cu forme rotunjite, lipsite de rigiditatea și rigurozitatea specifică pietrelor, ce generează, la rândul lor, alte construcții. Ineditul acestor lucrări constă în faptul că Manuela clădește grafic, prin înglobarea acelor elemente predefinite, o serie de construcții, de suprapuneri și întrepătrunderi, o adevărată urzeală de linii și curbe, de structuri ce compun un spațiu imaginar, dând naștere la niște forme care par a nu avea un corespondent în lumea realului, orientându-se mai mult spre asocieri componistice de tipul grafismului abstract, în unele lucrări întâlnindu-se minime aluzii figurative.

Culoarea își face simțită prezența doar ca să puncteze sau să umple niște goluri de fundal, contribuind însă la impresia de spațiu într-o continuă mișcare interioară. La această mobilitate aduc aportul într-o mai mare măsură combinațiile grafice (contururi, hașuri), ce realizează texturi rafinate care supun întreaga suprafață unor vibrații continue. Toate aceste elemente grafice contrabalansează greutatea aparentă a pietrelor, a trovanților, și compun un adevărat joc care ne prinde prin misterul lui pentru că pietrele au povestea lor și sunt de fapt suportul și purtătorul meditațiilor poetice și filozofice ale artistei.” – Roxana Bărbulescu.

Lucrări de Manuela Toderaș

manuela toderas 1

manuela  toderas 2

manuela  toderas 3

manuela  toderas 4

manuela  toderas 5

manuela  toderas 6

logo liber sa spunVezi: arhiva categoriei Grafică

2 comentarii la „„Arhitectura necunoscutului”, expoziție Manuela Toderaș”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *