Astăzi, luni, 7 septembrie 2015, pe afișul Festivalului Internațional „George Enescu”

festivalul george enescu editia 2015

Două concerte se află pe afișul Festivalului Internațional „George Enescu”, luni, 7 septembrie 2015. La ora 17.00, la Ateneul Român, va avea loc primul concert al Orchestrei de Cameră a Filarmonicii din Bremen, dirijată de Trevor Pinnock. Solistă: pianista Maria João Pires. Programul cuprinde: Uvertura în Re Major, „în stil italian”, D 590 de Schubert, Concertul nr. 2 pentru pian şi orchestră, în fa minor, op. 21 de Chopin și Simfonia nr. 92 în Sol Major, „Oxford”, H 1/92 de Haydn.

pires_maria_joao_foto_felix_broede

Maria João Pires. Foto: Felix Broede

Ascensiunea Orchestrei de Cameră a Filarmonicii din Bremen, de la a face parte dintr-un segment de nişă la a deveni „una dintre cele mai importante orchestre internaționale” (BBC, 2003) a fost influenţată de o serie de dirijori, fiecare dintre ei contribuind semnificativ la dezvoltarea ansamblului. Începând cu anul 1988, orchestra a lucrat cu dirijori invitaţi principali ca Mario Venzago, Heinrich Schiff și Jiří Bělohlávek, iar în 1995 Thomas Hengelbrock a devenit primul director artistic. Apogeul a fost atins în timpul mandatului lui Daniel Harding, director muzical.

Din 2004, dirijorul estonian și câştigătorul premiului Grammy, Paavo Järvi, a fost directorul artistic al Orchestrei de Cameră a Filarmonicii din Bremen. Sub conducerea sa, muzicienii şi-au perfecționat metoda de lucru și au început o călătorie de descoperire muzicală – obţinând numeroase distincții și premii de-a lungul timpului.

Orchestra de Camera Fil Bremen

O primă etapă importantă în această călătorie a fost reprezentată de interpretările lucrărilor orchestrale de Ludwig van Beethoven, pe care criticii le-au descris ca fiind revoluţionare. Orchestra de Cameră a Filarmonicii din Bremen a câştigat, de asemenea, numeroase premii pentru înregistrări cu muzică de Beethoven, inclusiv ECHO Klassik 2010.

Schumann Project, interpretarea simfoniilor lui Robert Schumann, se dovedește de asemenea a fi o inițiativă de succes.

Condusă de Paavo Järvi sau de alţi dirijori invitaţi de seamă – și, ocazional, fără dirijor, în cea mai bună tradiție de muzică de cameră – Orchestra de Cameră a Filarmonicii din Bremen concertează în mod regulat în săli de concert și la festivaluri din Germania și din străinătate. În plus, ansamblul este orchestră-rezident la Festivalul Internaţional Beethovenfest Bonn și la Elbphilharmonie Konzerte în Hamburg.

La ora 19.30, la Sala Palatului, este programat al doilea concert al San Francisco Symphony, dirijată de Michael Tilson Thomas. Orchestra americană a pregătit o lucrare de Enescu, raritate repertorială (Poemul simfonic „Voix de la nature”, neterminat, 1931–1939), Absolute Jest de Adams, cu participarea Cvartetului „St. Lawrence” și Simfonia nr. 3 în Mi bemol major, „Eroica”de Beethoven.

Pe site-ul „Liber să spun” puteți citi informații complete despre programul concertelor și recitalurilor programate în cadrul Festivalului Internațional „George Enescu”, biografii ale artiștilor, cronici muzicale și articole de sinteză. 

liber-sa-spun-radio-3-net-parteneri-media-festival-george-enescu

 Vezi: Arhiva Festivalul Internațional „George Enescu”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *