Atelier de Istoria Artei Religioase

arta-religioase-atelier-copii

Sâmbătă, 12 noiembrie 2016, între orele 12.00–14.00, la Sala „Centrul de Instruire” din cadrul Bibliotecii Județene, ,,Panait Istrati” din Brăila va avea loc Atelierul de Istoria Artei Religioase, proiect județean educațional, cu tema: ,,Cunoașterea și promovarea valorilor istorice, religioase, artistice” .

atelier-istoria-rtei-religioase-biblioteca-braila

Atelierul propune o prezentare în linii generale a istoriei artei, stimulând interesul pentru zestrea culturală lăsată de marii artiști din diferite locuri și timpuri. Coordonator: Camelia Aurelia Popescu, bibliotecar. Activitatea se adresează elevilor de gimnaziu și liceu, dar poate participa oricine este interesat de subiect. Tema acestei  întâlniri va fi axată pe originea artei creștine, într-o prezentare power point. După această prezentare copiii vor lucra mozaic cu primele reprezentări simbolice.

camelia-aurelia-popescu

Camelia Aurelia Popescu 

Doamna Camelia Aurelia Popescu  a  explicat importanța  istoriei artei religioase în procesul de învățământ, dar și utilitatea acest proiect județean educațional  cu tema ,,Cunoașterea și promovarea valorilor istorice, religioase, artistice”:

,,Istoria artei religioase este o incursiune istorică în miezul evenimentelor de la moartea și Învierea lui Hristos. Hristos învățătorul, ce a marcat mersul întregii omeniri, întregii Creații. Pr. prof. dr. Dumitru Stăniloaie în lucrarea Teologie dogmatică ortodoxă, vol. 3 apreciază că «Icoanele sunt o Biblie a celor ce nu știu citi». Extrapolând citatul, putem afirma că picturile, operele de artă sunt o istorie a celor ce nu o cunosc.

De ce este importantă  istoria artei religioase? Deoarece produce formarea gustului estetic și cultivarea admirației în fața operei prezentate. Prezentarea operei din punct de vedere istoric este necesară, arta vorbindu-ne întotdeauna despre evenimente, lucruri care au avut loc, persoane care au existat, atingând zone de cunoaștere nebănuite. Proiectul urmărește îndeaproape firul istoriei, aducând un spor de atenție celor aflați în căutarea și aprofundarea unui subiect fascinant.

Istoria, Religia și Desenul, spre deosebire de celelalte obiecte de studiu, se adresează atât inimii (sufletului), dar și gândirii, rațiunii aride. Între acestea nu se duce o luptă, ci ele se împletesc armonios spre formarea adevăratului om. Inima este lăcașul iubirii adusă Mântuitorului, iar rațiunea este lăcașul științei.

biblioteca-judeteana-panait-istrati-braila

Motivația implementării acestui proiect interdisciplinar, urmărește formarea elevilor în sensul cunoașterii și promovării valorilor istorice, religioase și artistice ajutându-i să recunoască valorile esențiale ale umanității. În cadrul acestui proiect doresc să promovez arta și istoria religioasă, în vederea manifestării atitudinilor de acceptare și înțelegere a evenimentelor desfășurate. Dezvoltăm gândirea creativă, competențele artistice și evoluăm împreună în sfera valorilor moral-religioase. Rezultatele anticipate sunt acelea de socializare a copiilor într-un mediu extrașcolar, cunoașterea de sine, realizarea de lucrări personale, pornind de la operele prezentate.

Prima întâlnire din acest an am desfășurat-o sub semnul cunoașterii tuturor participanților, urmând să lucrăm în cadrul proiectului în două echipe, pentru a reuși realizarea temelor propuse.”

logo liber sa spunArhiva categoriei Educație

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *