Aurul Rinului

duminica 15 septembrie festival enescu editia 2013Începând de duminică, 15 septembrie, în seria „Mari orchestre” de la Sala Palatului va putea fi ascultată în concert tetralogia Inelul Niebelungului de Richard Wagner, în versiunea dirijorului Marek Janowski la pupitrul Orchestrei Simfonice Radio Berlin. Duminică la ora 19.30 este programată opera Aurul Rinului WWW86A. În distribuție: Wotan – Egils Silins, Donner – Valentin Vasiliu (Opera Naţională Bucureşti), Froh – Marius Vlad Budoiu, Loge – Christian Elsner, Alberich – Martin Winkler, Mime – Arnold Bezuyen, Fasolt – Günther Groissböck, Fafner – Sorin Coliban, Fricka – Elisabeth Kulman, Freia – Alexandra Reinprecht, Erda – Daniela Denschlag, Woglinde – Julia Borchesrt, Wellgunde – Alina Bottez, Flosshilde – Sorana Negrea. Spectacol subtitrat în limba română.

Walkiria este programată luni, 16 septembrie, la ora 18.00, Siegfried, joi, 19 septembrie, la ora 17.00, Amurgul zeilor, duminică, 22 septembrie, ora 17.00.

wagner tetralogia festival enescu 2013

În seria „Concertele de la miezul nopții”, la Ateneul Român puteți asculta, duminică, 15 septembrie, de la ora 22.30, Ansamblul Ghislieri Choir & Consort. Programul se intitulează Death and Resurrection – între Baroc şi Clasicism, un proiect al Fundației Royaumont (Franța) şi al Colegiului Ghislieri (Italia). Dirijor: Giulio Prandi. Solişti: Roberta Invernezzi – soprană, Salvo Vitale – bas,  Francesca Boncompagni – soprană, Valentina Argentieri – soprană, Marta Fumagalli – mezzosoprană, Luca Cervoni – tenor, Marco Bussi – bas.  În program: W. A. Mozart – Regina Coeli în Do Major, KV 108 (1771), D. Perez – Mattutino de’ morti (1774).

Radio România Cultural și Radio România Muzical vor transmite concertul de la ora 19.30.

Marek-Janowski

Marek Janowski

Născut în 1939 în Varșovia, dar crescut în Wuppertal, Marek Janowski a urmat cursurile Conservatorului din Köln – vioară, pian și studii dirijorale, perfecționându-se cu Wolfgang Sawallisch. În 1973 a fost numit director muzical la Freiburg și la Opera din Dortmund (1973). A devenit apoi un oaspete obișnuit al instituțiilor de operă, inclusiv Metropolitan Opera din New York, Bayerischer Staatsoper Munchen, dirijând la Hamburg, Viena sau Paris.

Între 1984 și 2000, în calitate de director muzical al Orchestrei Filarmonice Radio din Franța, Janowski a reușit să transforme radical orchestra, care se bucură acum de o faimă la nivel mondial. Nu a fost o sarcină ușoară, după cum a mărturisit: „La acel moment orchestra nu era într-o condiție artistică prea bună. A fost nevoie de câțiva ani pentru a obține o coeziune reală, dar în timp a funcționat.”

Deranjat de dominația în Europa a conceptului de regietheater (termen care se referă la posibilitatea ca dirijorul/regizorul să schimbe indicațiile originale ale autorului), s-a concentrat pe repertoriul simfonic.

Discografia sa cuprinde înregistrări apreciabile cu Fidelio de Beethoven, Die schweigsame Frau de Strauss, Der Ring des Nibelungen de Wagner, Euryanthe de Weber și Die Harmonie der Welt de Hindemith. Înregistrată cu Staatskapelle Dresden, versiunea sa a tetralogiei wagneriene este considerată una dintre cele mai bune interpretări:  Simfonia nr. 3 de Bruckner, înregistrată cu Orchestre de la Suisse Romande, a fost de asemenea primită  elogios: „Cu o secțiune magnifică și măreață de instrumente de coarde, dirijorul german oferă muzica unei emoții copleșitoare. Ce intensitate, ce frumusețe și ce claritate magnifică în continuitatea acestui discurs muzical”, scrie Jacques Schmitt în „Intermusica”.

Din 2002 Janowski a fost numit, pe viață, dirijor șef al Orchestrei Simfonice Radio din Berlin.

Costin Tuchilă

liber-sa-spun-radio-3-net-parteneri-media-festival-george-enescu35

1 comentariu la „Aurul Rinului”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *