Aznavour la Praga

Charles Aznavour Foto Reprofoto

corespondenta rubrica liber sa spunMiercuri, 6 aprilie 2016, la ora 20.00, la Palatul Congreselor, Charles Aznavour va concerta pentru prima dată la Praga.

„Noul romantic”, „Napoleon al şansonului”, „Frank Sinatra francez”, bărbatul cel mic cu ochi trişti care i-a adus muzicii franţuzeşti melancolia şi teme rare în vremuri tabu. Aceasta este legenda mondială Charles Aznavour, care cântă în şase limbi. De-a lungul carierei sale de 80 de ani a compus peste 1000 de cântece şi a vândut peste 100 de milioane de discuri. Din anul 1989 Aznavour, care în mai 2016 împlineşte 92 de ani, este ambasadorul permanent al UNESCO pentru Armenia iar din anul 2009 ambasadorul armean al ONU în Elveţia.

charlesaznavour

Charles Aznavour

Neobositul nestor al şansonului francez afirma cândva despre cariera sa lungă: „Am să încetez să cânt atunci când n-am să mai pot urca pe scenă. Vreau să lucrez până la nouăzeci de ani şi să mor la o sută.” În Cehia Aznavour nu a cântat niciodată iar în fosta Cehoslovacie a avut un singur concert, în noiembrie 1978 la Bratislava. La Praga urma să concerteze în anul 1969, însă după moartea tragică a studentului Jan Palach şi-a anulat concertul. În locul concertului, Aznavour a stat pe gânduri cu ochii pe sicriul lui Palach, la Universitatea Karolinum şi apoi a declarat cu voce slabă: „Am senzaţia că pricep acest act de neînţeles. Nu uitaţi că sunt armean, chiar dacă m-am născut la Paris. Poporul nostru are şi el experienţa totalitarismului pe care l-am urât, și a stăpânirii de către puteri străine.” La Praga mai fost în iunie 2001, când a turnat aici filmul Angelina.

Charles Aznavour2

Aznavour s-a inspirat în cântecele lui mai ales din viaţa oamenilor de rând. Milioanele de admiratori din întreaga lume i-a cucerit în special prin cântecele despre vieţile unor bărbaţi mediocri, care trăiesc doar din amintiri, relaţiile de durată nefiind partea lor „tare“. „Silueta lui subţire şi nervoasă, chipul supt ascund o energie impresionantă. De vocea lui îţi vine să fugi, dar voinţa lui sălbatică obligă publicul să-l asculte. Aznavour aminteşte de Édith Piaf. Și ea cânta iubirea fizică.” Limbajul cântecelor lui este real şi pasional. E aici şi o oarecare obsesie”, scria Guy Erismann în cartea Drumul şansonului franţuzesc.

Aznavour a jucat în peste 60 de filme, cel mai cunoscut rol fiind cel din filmul lui François Truffaut, Trageţi în pianist.

În ancheta postului de televiziune CNN, a fost numit Cel mai mare artist al secolului XX.

Charles_Aznavour-100_Chansons_

Cântecele lui i-au inspirat pe numeroşi cântăreţi de renume mondial, de la Elton John la Sammy Davis Jr., Ray Charles până la Céline Dion. Una din compoziţiile sale celebre, La Bohème, a fost interpretată în cehă de Hana Hegerová.

Printre cântecele sale celebre: Sur ma vie, On ne sait jamais, Sa jeunesse, Tu te laisse aller, La mamma, La Bohème, Il faut savoir, Non, je n’ai rien oublié, Emmenez-moi sau Comme ils disent. A cântat şi în engleză, italiană, spaniolă şi germană.

Chahnour Vaghinag Aznavourian provine dintr-o familie săracă aaznavour unui cafegiu armean din Paris. Tatăl, armean originar din Gruzia și mama, armeancă din Turcia, au fugit imediat după masacrul din 1915, din Armenia în Franţa. Copil fiind, cânta la biserică iar la vârsta de 9 ani a lăsat şcoala încercând să devină artist.

Aznavour cânta la operetă şi compunea. Primul succes l-a obţinut cu melodia J’ai bu, interpretată de Georges Ulmer. În 1946 s-a întâlnit cu Édith Piaf, pentru care compunea melodii şi care l-a ajutat în carieră. În anul 1952 a compus Je hais les dimanches pentru Juliette Gréco iar în 1954 a debutat în ipostază de cântăreţ în Maroc, la Casablanca.

Cu toate că se impunea cu greu, criticii susţinând că nu ştie să cânte, avea tot mai multe succese.

În anul 1955 a debutat în film, în 1969 a jucat în filmul regizorului Michael Winnet, The Games, interpretându-l pe alergătorul ceh inspirat de Emil Zátopek. În 1999 a obţinut Premiul de teatru „Molière” pentru întreaga activitate iar în anul 1997 Premiul de onoare pentru film, César.

În anul 1989, după marele cutremur din patria strămoşilor săi, pe care o vizitase prima dată în 1963, a fost numit ambasadorul permanent al UNESCO pentru Armenia. Acolo este recunoscut, are un muzeu, din anul 2001 o piaţă din Erevan, unde are și statuie,  îi poartă numele.

În 1968, s-a căsătorit cu suedeza Ulla Thorsell, a treia sa soție cu care are şase copii, considerând că „viaţa i-a dat mai mult decât şi-ar fi dorit”. Despre soţie spune că „i-a împlinit toate dorinţele.” „Cel mai mare cadou pe care i l-am făcut este că nu i-am dedicat niciun şanson“, a spus cândva Aznavour.

Lidia Našincová

Corespondenţă de la Praga

logo liber sa spun

Vezi: Arhiva rubricii Corespondență

Arhiva categoriei  Muzică

1 comentariu la „Aznavour la Praga”

  1. Ca de obicei, Lidia,menirea ta de a dărui cunoștințe pentru TOȚI m-a bucura și îmi face o imensa plăcere sa te citesc și sa fredonez undeva in suflet despre tinerețea mea boemă și despre tot ce înseamnă „cântecele” inimii și ale unei sensibilități unice. Multumesc!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *