Cand oricine crede ca poate fi orice…

Ieri, majoritatea „suflarii” planetare a urmarit infrigurata nunta regala. Recunosc ca eu nu am urmarit-o in direct, am preferat sa vad sintezele, imagini, stiri, sunet si sa imi aleg singura variantele de prezentare. Imi asum de acum parerea ca BBC a fost, din punctul meu de vedere, cel mai cuprinzator. Cu istorie, cu design, cu geografie, cu jurnalism civic, imagini frumoase, transmisii bune. Mi-a placut cel mai mult.
Dar nu asta vreau sa „dezvolt”. Ci cum ne loveste pe noi, romanii, „aripa” democratiei si a libertatii de expresie.
Din punctul meu de vedere, insuficient avizata in subiect, dar un curios observator, subiectul „monarhie” trebuie atent abordat, pentru ca el presupune traditie, cutume, alte reguli, un alt protocol. Nu poti sa iti permiti sa „te iei” cu monarhul, oricare ar fi el, in orice tara, la discutii despre fotbal, despre „traznai” cetatenesti, despre mici, bere si cele mai recente injuraturi ori expresii din argou. Ceea ce, cu unii presedinti, ar putea fi posibil.
Revenind. Ieri toate trusturile de presa au avut om la Londra, asta e clar. Fiecare a relatat in felul lui. Eu pe Carmen Gheorghe o respect ca jurnalist si cred ca erau arhisuficiente relatarile ei. Dar trebuia sa „plusam”, noi, romanii jurnalisti cu ceva, sa tabloidizam presa pana o lasam lata si pe noi ingusti, cat sa nu mai intelegem nimic.
Am urmarit ieri, cu toata natiunea romaneasca privitoare la o televiziune, cum Taraful Nasturica si-a cantat „piesa” dedicata nuntii regale. „Bucata” fusese lansata initial in redactia celui mai vandut tabloid, dupa stiinta mea, din Romania, apoi cantata cu mare aplomb la acea televiziune cu pretentii generaliste, dar cu scapari majore cand „acceseaza direct” subiecte serioase.

Dragii mei,
Nu stiu cum sa va spun, cum v-as putea explica starea mea de spirit cand am auzit versuri gen:

„E nuntă mare-n Regat:
Prinţişoru’ s-a-nsurat.
A luat fată din popor,
O cheamă Kate Middleton.”

sau

„Regina stă în picioare,
Cu aer de soacră mare,
Că nepotul ei iubit,
Mândru, chipeş şi şcolit,
S-a-mbrăcat în ginerică,
Cu vipuşcă şi tunică”

ori

„Să-şi jure credinţă pură,
Veşnică, nu doar o tură.
William pare om serios,
Nu ca tac’su, lunecos,
Care, cât fu cu Diana,
O’nşela şi dădea iama
În femei fără stavilă
Şi-n final stă cu… Camila.”

Dupa care a intrat in direct o prezicatoare, care a inceput sa ne faca ea harta casniciei celor doi, cu stelele deasupra lor si cu „maiestria” romaneasca in ale ghicitului alaturi.

Orice as spune, simt ca e insuficient pentru ce cred fata de tratarea acestui subiect de unii colegi din presa. Nu vreau sa fie un articol acid, critic, mai degraba un apel catre ei: nu putem sa coboram in asa hal nivelul, incat publicul sa nu mai stie nici ce calificativ sa ne acorde.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *