Cantata descoperită recent, „Per la ricuperata salute di Offelia” de W. A. Mozart, Antonio Salieri şi Alessandro Cornetti, la Radio Cehia

eveniment cantata descoperita mozart salieri cornetti la radio vltava cehia

corespondenta rubrica liber sa spunRadio Cehia (Český Rozhlas) a înregistrat cantata pentru soprană și clavecin Per la ricuperata salute di Offelia de Wolfgang Amadeus Mozart, Antonio Salieri şi Alessandro Cornetti (1785), considerată până de curând pierdută. Partitura tipărită a compoziţiei a fost descoperită de puțin timp în colecţia secţiei de istorie a muzicii a Muzeului Naţional din Praga – Muzeul ceh al muzicii. Cantataeveniment liber sa spun pentru soprană și clavecin a fost compusă pe un libret al poetului Lorenzo da Ponte. Înregistrarea va fi transmisă pe postul de radio Vltava duminică, 13 martie la ora 16.45. Interpretează soprana soprana Irena Troupová şi lui Lukáš Vendl (clavecin). Astfel, lucrarea va putea fi ascultată de un număr mare de melomani după 230 de ani de la crearea ei.

Per_la_ricuperata_salute_di_Ofelia_in_Prague

Libretul și partitura cantatei Per la ricuperata salute di Offelia, expuse la Muzeul Național din Praga. Sursa foto: Wikipedia

Per la ricuperata salute di Offelia a fost compusă în toamna anului 1785, cu ocazia însănătoşirii cântăreţe engleze Nancy Storace, angajată la Viena, interpretă apreciată a operelor lui Salieri şi Mozart. Poemul lui Da Ponte descrie istoria indispoziţiei vocale de câteva luni a cântăreţei. Prima menţiune a acestei cantate apare în Catalogul lui Köchel, al compoziţiilor lui Mozart (Köchel-Verzeichnis), la numărul  477a.  Existenţa ei era însă menționată numai pe baza ştirilor de epocă din ziarele vieneze  „Wiener Blättchen” şi „Wiener Realzeitung” (1785). În catalog ea apare ca pierdută. Anunţurile din ziare precizează că această compoziţie pentru voce şi clavecin se găseşte la Viena, la comerciantul de partituri Artaria et Comp. Partitura (patru pagini) are trei părţi, datorate celor trei muzicieni. Pe libret se află tipărite pseudonimul autorului versurilor, anul apariţiei, numele tipografului şi iniţialele compozitorilor Mozart, Salieri  şi Cornetti.

Irena Troupová

Irena Troupová

Libretul a ajuns în colecţiile Muzeului Naţional în anii ´50 ai secolului XX, ca volum confiscat și a fost prelucrat pentru prima dată în anul 1976. Fişa era accesibilă publicului în catalogul de librete al Muzeului Naţional – Muzeul ceh al muzicii. Dar cum în perioada catalogării sursele de informaţii erau limitate, paternitatea lucrării era nesigură. În august 2015 bibliotecara Muzeului Naţional a efectual recatalogarea libretelor cu ajutorul surselor de internet şi al enciclopediilor reuşind să stabilească numele libretistului și celor trei compozitori. În noiembrie 2015, muzicologul german Timo Jouko Herrmann a identificat partitura în timp ce căuta în Muzeul ceh al muzicii lucrări ale unui elev al lui Salieri, Antonio Casimir Cartellieri.

Irena Troupová şi Lukáš Vendl

Irena Troupová şi Lukáš Vendl la înregistrarea cantatei Per la ricuperata salute di Offelia. Sursa foto: Radio Cehia

„Să asculţi după mai mult de 200 de ani compoziţia comună a lui Mozart, Salieri şi Cornetti este o experienţă uimitoare. Mă bucur că am reuşit să descoperim acest unicat chiar în colecţiile Muzeului ceh al muzicii. Aceasta este o altă dovadă că Muzeul Naţional are în colecţiile sale adevărate comori”, a comentat descoperirea Michal Lukeš, directorul Muzeului Naţional, la conferința de presă dedicată evenimentului, în 16 februarie 2016. Cu această ocazie, Lukáš Vendl a interpretat partea de clavecin din cantată.

Lidia Našincová

Corespondenţă de la Praga

logo liber sa spun

Vezi: Arhiva rubricii Corespondență

Arhiva categoriei  Muzică  

1 comentariu la „Cantata descoperită recent, „Per la ricuperata salute di Offelia” de W. A. Mozart, Antonio Salieri şi Alessandro Cornetti, la Radio Cehia”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *