„Cântec românesc despre viață”, patru concerte cu Trio Tezaur II și invitații lor în Italia

cantec romanesc in italia

În perioada 22–25 mai 2014, Grupul Trio Tezaur II, reprezentat de violonistul Gavril Chiș, cu solist voce: Ovidiu Homorodean, contrabas: Ion Croitoru, țambal: Valeriu Cașcaval, acordeon: Oleg Antoci și invitat special: preot dr. Constantin Totolici, va susține o serie de patru concerte în Italia, în regiunea Emilia-Romagna. Turneul, intitulat Cântec românesc despre viață – De la români pentru români, este organizat de Institutul Cultural Român în parteneriat cu Consulatul General al României la Bologna și Episcopia Ortodoxă Română a Italiei.

Concertele vor avea loc la Parma (22 mai, sala Auditorium Arturo Toscanini), Regio Emilia (23 mai, Biserica San Domenico), Bologna (24 mai, Teatrul Castiglione), Modena (25 mai, Parohia Bisericii Sf. Ioan Evanghelistul). Programul include piese folclorice (din Maramureşul istoric, Ţara Codrului şi a Chioarului, Banat, Ţara Moţilor, Bihor şi Someş), dar și lucrări de Massenet și Ciprian Porumbescu.

Violonistul Gavril Chiș, membru al Trio Tezaur, a urmat cursurile Hochschule fur Musik und Theater din Hamburg, Universität fur Musik und Kunst din Viena și ale Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca. A beneficiat de burse la instituții musicale prestigioase din Europa. Este a inițiatorul Proiectului de muzică clasică în cadrul Masteratului la Academia de Muzică „Gheorghe Dima”. Cu Trio Tezaur a reprezentat România la Simpozionul Europa-Forum „Rumänien Entspurt in Die EU” de la Frankfurt.

Ovidiu Homorodean, solist vocal, a început să studieze folclorul sub îndrumarea artistei Ileana Rus, colaborând apoi cu Televiziunea Română (emisiunea Tezaur Folcloric). A fost distins cu numeroase premii la festivaluri de profil.

Acordeonistul Oleg Antoci, absolvent al Conservatorului „Gavril Musicescu” din Chișinău, a activat în orchestra de muzică populară „Barbu Lăutaru”. Din 1996 este membru al Orchestrei Naţionale de muzică populară „Lăutarii” dirijată de Nicolae Botgros. Oleg Antoci s-a afirmat şi ca autor şi aranjor de melodii populare, aflate în repertoriul mai multor interpreţi.

Ion Croitor a absolvit Colegiul de muzică „Stefan Neaga” din Chișinău. A activat în Orchestra Națională „Lăutarii”, în Ansamblul Național Academic de Dansuri Populare „Joc”, în orchestra „Mugurel“, taraful „Basarabia” și „Stefanets Folk Band”. A evoluat pe scenele din mai multe țări, în cadrul unor proiecte culturale diverse.

Valeriu Caşcaval, solist instrumentist (ţambal), compozitor și orchestrator, a studiat la Liceul de Muzică „Ciprian Porumbescu”, la Academia de Muzică „G. Musicescu” (Catedra de Instrumente Populare) și a urmat cursurile Facultăţii de Teorie şi Compoziţie la Şcoala Superioară de Muzică şi Teatru Hamburg (Germania). A fost membru al Orchestrei de Muzică Populară „Barbu Lăutaru” (Chişinău), și al Orchestrei Naţionale de Stat „Lăutarii”. A participat la numeoroase turnee în Europa, atât în componenţa ansamblurilor sus numite, cât şi în formaţiile „Vasile Iovu” şi „Anatol Ştefăneţ”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *