Carol al IV-lea „revine” la Praga

incoronare carol IV praga

corespondenta rubrica liber sa spunUniversitatea Carolină şi Municipiul Praga organizează în zilele de 3 şi 4 septembrie 2016 Festivitatea Încoronării Regale. Publicul larg va putea gusta din plin spectacolul istoric unic, ce va reconstitui cu fidelitate ceremonialul încoronării regale, manifestare programată cu prilejul aniversării a 700 de ani de la naşterea lui Carol al IV-lea de Luxemburg, rege al Ţării Coroanei Cehe şi Împărat al Imperiului sacru Romano-german.

Festivitatea Încoronării reprezintă punctul culminant al sărbătorilor de anul acesta dedicate aniversării naşterii lui Carol de Universitatea Carolină, fiind organizate în colaborare cu Oraşul Praga, cu Arhiepiscopia pragheză şi cu alte instituţii publice şi parteneri.

carol IV ceremonie reconstituire istorica

Programul va prezenta evenimentele istorice exact aşa cum le-a trăit Praga medievală la începutul lui septembrie 1347. Partea principală o constituie realizarea proiectului ştiinţific de reconstituire a încoronării lui Carol al IV-lea conform Ordinului de încoronare a regilor cehi. Această ceremonie prin care Carol de Luxemburg a devenit rege, iar Blanca de Valois regină, a avut loc la data de 2 septembrie 1347 la bazilica romanică Sf. Vit, construită de Spytihněv la Castelul Praghez.
Rezultatul acestui proiect va fi un film documentar prezentat de Televiziunea cehă.

coroana carol IV

Conducătorul proiectului, Miroslav Smaha de la Universtatea Carolină a spus că „este vorba de o încercare de prezentare autentică a evenimentului istoric.” Astfel au fost comandate copia bijuteriilor coroanei şi copiile veşmintelor. Spectatorilor li se va oferi-se un spectacol de o solemnitate şi amploare irepetabile.

Festivitatea va începe sâmbătă, 3 septembrie 2016, la ora 16.00 cu procesiunea regală de la cetatea Vyšehrad. Aici Carol IV va vizita rotonda Sf. Martin şi bazilica Sf. Laurenţiu, unde, conform obiceiului regal de dinaintea încoronării, se va închina memoriei Premyslizilor (opincile şi desaga lui Přemysl Oráč), apoi va participa la sfânta slujbă pentru patrie la ora 17.00, la bazilica Sf. Petru şi Pavel. Va urma o procesiune unică cu torţe (18.00–20.30), care-l va însoţi pe Carol IV-lea de la Vyšehrad prin centrul istoric până la Castelul Praghez. În istoria Pragăi din perioada nouă, acesta va fi cel mai lung traseu pe care l-a parcurs vreo procesiune istorică.

turnir medieval

Încoronarea ca atare va avea loc duminică, 4 septembrie 2016. Regele ceh încoronat şi regina cehă vor porni în fruntea convoiului de încoronare la ora 15 din Piaţa Oraşului Castelului spre Piaţa Oraşului Vechi, unde, de la ora 17, se va desfăşura o somptuoasă festivitate istorică. Vizitatorii se vor bucura de un turnir cavaleresc pe cai, prezentarea omagiului nobilimii cehe şi ospăţul de încoronare. Nu vor lipsi nici dansurile de curte, prezentarea păsărilor de pradă de către şoimarii regali şi numere de scamatorie. Programul se va încheia cu un spectacol cu focuri.

În ambele zile, între orele 10–18, va avea loc în incinta Universităţii Caroline (Ovocný trh 3/5, Praga 1) programul istoric intitulat Viaţa în Praga medievală: iarmaroc cu meserii medievale, baia orăşenească, numere muzicale, de dans şi scamatorie.

În Piaţa Castelului va fi instalat un ecran lat pentru transmisiunea televizată în direct.

Lidia Našincová

Corespondență de la Praga

Sursa foto: 

http://www.karlovapraha.cz/qf/cs/ramjet/msc8/eventDetailPage?eventId=9988&title=korunovacni-slavnosti.

logo liber sa spun

Vezi: Arhiva rubricii Corespondență

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *