Christian Zacharias, director artistic al Festivalului „RadiRo”

Nelipsit la ultimele ediţii ale Festivalului Internaţional „George Enescu”, îndrăgitul pianist şi dirijor Christian Zacharias îşi întăreşte şi anul acesta legătura cu publicul român iubitor de muzică clasică, odată cu prima ediţie a Festivalului Ansamblurilor Radio „RadiRo”. În perioada 23–29 septembrie 2012, Christian Zacharias va fi prezent atât pe scena noului festival, în calitate de dirijor sau solist, cât şi în culisele acestuia, prin poziţia sa de director artistic al evenimentului din toamnă.

Calităţile care îl fac pe Christian Zacharias unul dintre cei mai celebri pianişti din lume i-au dat posibilitatea să se afirme şi ca dirijor, director de festival, gânditor muzical, scriitor şi crainic: integritate cuplată cu individualism, înţelegere muzicală profundă, de un instinct poetic ferm, o strălucire în comunicare, un mod charismatic şi impunător.

S-a făcut cunoscut întâi ca pianist şi continuă să apară în concerte şi recitaluri în întreaga lume. Christian Zacharias interpretează alături de mari dirijori ai lumii şi dirijează la rândul său, cele mai renumite orchestre; multe dintre înregistrările sale au primit premii internaţionale.

Tendinţa sa de a se îmbarca în lungi călătorii muzicale cu spirite înrudite se reflectă în munca sa de dirijor. Din anul 2000, Zacharias a fost dirijorul principal al Orchestrei de Cameră din Lausanne şi împreună cu aceasta a realizat un număr de înregistrări aclamate de critici, ce includ lucrări de Mozart, Schumann, Chopin şi Michael Haydn. Notabil este ciclul complet, aflat în curs de desfăşurare, al concertelor de pian ale lui Mozart, ce au fost premiate cu premii ca ECHO Classic, Diapazonul de Aur şi Choc du Monde de la Musique. În 2010, Volumul V (Concertele pentru pian KV 175, 246 şi 488) a fost de asemenea încununat cu premiul ECHO Classic. În octombrie 2011, a fost lansat Volumul VII (Concertele pentru pian pian KV 238, 415 si 451).

Mai mult decât atât, el este adesea reinvitat să dirijeze Orchestra Naţională din Lyon. De-a lungul stagiunii, Christian Zacharias continuă, de asemenea, o strânsă cooperare artistică cu Orchestra Simfonică din Gothenburg, Orchestra de Cameră din Lausanne şi Orchestra de Cameră „St. Paul”. Din 2011, este profesor de orchestră la Academia de Muzică şi Dramă din Gothenburg.

Între 23 şi 29 septembrie 2012, Christian Zacharias va putea fi urmărit în cadrul festivalului „RadiRo” încă din prima seară. Astfel, duminică, 23 septembrie, vă aşteptăm la concertul ce va deschide prima ediţie a Festivalului Internaţional al Ansamblurilor Radio, începând cu ora 19:30, la Sala Mare a Palatului, unde ne vor aştepta Orchestra Naţională Radio, Corul Academic Radio şi bineînţeles Christian Zacharias, în postura de dirijor.

Marţi, 25 septembrie, acelaşi muzician va urca pe scenă alături de Orchestra RAI Torino, de data aceasta în calitate de solist. Concertul va începe la ora 19.30, la Sala Mare a Palatului, urmând ca joi, 27 septembrie, Christian Zacharias să fie invitatul Cvartetului „Voces”, începând cu ora 17.00, la Sala „Mihail Jora” a Societăţii Române de Radiodifuziune.

În plus faţă de prestaţiile sale muzicale, directorul artistic al festivalului va fi protagonistului unui eveniment special aflat în programul primei ediţii „RadiRo” – este vorba de conferinţa cu titlul „Poetica spaţiului muzical la Schubert”, pe care Christian Zacharias o va susţine miercuri, 26 septembrie, de la ora 17.00, la Sala „Mihail Jora”.

Programul complet al primei ediţii poate fi consultat la adresa www.radirofestival.ro/program/.

Bilete şi abonamentele sunt disponibile prin site-ul oficial al festivalului, www.radirofestival.ro , respectiv prin reţeaua şi site-ul Eventim.

Festivalul Ansamblurilor Radio „RadiRo” este un eveniment produs de Radio România. Coproducătorii evenimentului sunt Primăria Municipiului Bucureşti şi Societatea Română de Televiziune.

3 comentarii la „Christian Zacharias, director artistic al Festivalului „RadiRo””

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *