Cineastul și desenatorul ceh Zdeněk Smetana a încetat din viață

zdenek smetana

corespondenta rubrica liber sa spunLa vârsta de 90 de ani, a încetat din viaţă, joi, 25 februarie 2016, Zdeněk Smetana. Scenaristul şi desenatorul ceh, autor de filme de animație, este legat mai ales de emisiunile de seară pentru copii despre Spiriduşii din pădure, Trestiuţă sau Mica vrăjitoare. Televiziunea cehă ČT ART a inclus în program un medalion dedicat lui Zdeňek Smetana de Ján Piroh.

Născut la Praga, la 26 iulie 1925, elev al ilustratorului Cyril Bouda, Zdeněk Smetana a început prin a colabora cu scurtmetraje la studioul de animaţie „Fraţii în tricou”. La acest studio fondat de Jiří Trnka s-a angajat în anul 1946, rămânând o lungă perioadă de timp.

smetana zdenek

Zdeněk Smetana

A lucrat mai ales ca desenator şi realizator de filme de animație, dar și ca pictor. A dobândit multă experienţă prin cele douăsprezece episoade ale serialului Tom şi Jerry, realizate la Praga, la începutul anilor ´60. Este de asemenea autorul serialului Poveşti din muşchi şi ferigă, alb-negru (1968). A ilustrat cărţi pentru copii.

ilustratie carte copii smetana

desen zdenek smetana

Zdeňek Smetana s-a dedicat şi creaţiei pentru adulţi, fiind autorul scurtmetrajelor grotesc-moralizatoare: Sticla și lumea, Capătul cubului sau al unor poveşti pipărate după opera scriitorului J. Š. Kubín, Apa tinereţii.

ilustratii de zdenek smetana

Ilustrații de Zdeněk Smetana

A primit peste cincizeci de premii la festivaluri de film cehe şi internaţionale, printre care Leul Sfântului Marco, Ursul de aur, Premiul Academiei Londoneze pentru cel mai bun film al anului. La Festivalul „Anifilm” 2014 a obţinut Premiul pentru întreaga activitate.

Lidia Našincová

Corespondenţă de la Praga

logo liber sa spun

Vezi: Arhiva rubricii Corespondență

Arhiva categoriei Film

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *