Concert aniversar la Praga

concert  Ana Silvestru Henter Tamas Bertalan

Cu ocazia Zilei Naţionale a României, Institutul Cultural Român de la Praga a organizat un concert aniversar joi, 3 decembrie 2015, la ora 20.00, în Sala Martinů a Academiei de Muzică HAMU din Praga. Evenimentul s-a adresat reprezentanţilor diasporei româneşti, membrilor Asociaţiei Românilor din Republica Cehă şi ai Asociaţiei Cehia-România, diplomaților şi ataşaţilor culturali acreditaţi în Republica Cehă, precum şi personalităţilor vieții culturale şi politice ale ţării gazdă, constituindu-se într-un prilej de conservare a identităţii culturale a românilor în interiorul comunității și de conturare a acestei identități în spațiul cultural internațional, respectiv ceh, prin promovarea valorilor culturii româneşti, dar şi de reconfirmare a relaţiilor bilaterale excelente şi a dinamicii dialogului în sfera diplomaţiei publice.

concert aniversar praga sala martinu

Concertul  fost susținut de pianista Ana Silvestru și de tenorul Henter Tamas Bertalan, care nu sunt la prima colaborare, ei înregistrând recent ciclul Winterreise de Franz Schubert. Cei doi au interpretat lucrări adecvate momentului, aducând o simbolistică istorică momentului: Cinci cântece pe versuri de Verlaine de Dinu Lipatti (1917–1950), Mormântul lui Couperin de Maurice Ravel (1875–1937), un fragment din Șapte cântece pe versuri de Clément Marot de George Enescu (1881–1955) şi Două dansuri româneşti de Béla Bartók (1881–1945). Remarcăm, totodată, că toţi aceşti mari compozitori, ale căror destine s-au şi intersectat, de altfel, la un moment dat, sunt aniversați sau comemorați cu cifre rotunde anul acesta. În plus, suita lui Ravel a fost compusă ca un omagiu adus celor saşe prieteni de-ai săi, căzuţi pe front în timpul Primului Război Mondial.

concert 1 dec 2015 praga

Ana Silvestru a concertat pe scenele de la Tonhalle Zürich, Musikkollegium Winterthur, Universitatea de Studii Ebraice din Ierusalim, Catedrala Simon şi Juda din Praga, Universitatea Fryderyk Chopin din Varşovia, dar și în cadrul festivalurilor „Schubertiade” (Zürich), „Wagner” (Zürich), „Archipel” (Geneva) și Festivalul de la Salzburg. După terminarea studiilor la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti (la clasa lui Viniciu Moroianu), Ana Silvestru şi-a continuat pregătirea cu celebrul Constantin Șcerbakov la Universitatea de Arte din Zürich, obținând prestigioasa diplomă de solist concertist, acordată cu cele mai înalte distincţii.

praga concert

Fotografii: ICR Praga

Henter Tamas Bertalan şi-a descoperit vocaţia muzicală relativ târziu, după ani de studii universitare şi postuniversitare în Biologie şi Neurobiologie la Universitatea ELTE din Budapesta. Termină însă şi ciclul de licenţă şi două masterate (pedagogie şi solist de operă) la prestigioasa Universitate de Arte (ZHDK) din Zürich, unde a studiat cu Lina Maria Akerlund şi Markus Eiche. Din anul 2014 este membru al Zürcher Singakademie (afiliată Orchestrei Tonhalle), evoluând pe scena Tonhalle Zürich în lucrări precum: Karawane de Essa Pekka Salonen, Stabat Mater de Francis Poulenc, Oratoriul de Crăciun de J. S. Bach.

logo liber sa spun

Vezi: Arhiva categoriei  Muzica

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *