Concert dedicat încheierii preşedinţiei poloneze la Consiliul Uniunii Europene

Institutul Polonez din Bucureşti în colaborare cu Formațiile Muzicale Radio organizează un concert extraordinar la Sala Radio, dedicat încheierii preşedinţiei poloneze la Consiliul Uniunii Europene. Concertul Orchestrei Naţionale Radio de vineri, 16 decembrie 2011, ora 19.00 se va desfăşura sub bagheta lui Tomasz Bugaj, unul dintre cei mai importanţi dirijori polonezi şi îl va avea ca solist pe pianistul Horia Mihail. Evenimentul se va bucura de participarea tenorului Marius Vlad Budoiu şi a Corului Academic Radio, condus de Dan Mihai Goia.

În perioada iunie–decembrie 2011, Polonia a deţinut preşedinţia Consiliului Uniunii Europene. Pe agendă a existat, dincolo de programele cu conţinut de ordin politic, social sau economic, şi un program dens de politici culturale. Congresul Cultural European – primul de acest gen din istorie – care a avut loc în septembrie, la Wrocław, a reprezentat doar vârful de lance. În cele şase luni, Polonia a investit multă energie în a organiza evenimente prin toate institutele culturale poloneze, inclusiv prin cel de la Bucureşti. Fie că este vorba despre film, muzică, teatru de stradă sau expoziţii (de afişe, orfevrărie sau comicsuri), Institutul Polonez din Bucureşti a derulat aproximativ zece proiecte făcând parte din acest program naţional, iar cel de încheiere, din data de 16 decembrie, va fi cu siguranţă unul dintre cele mai spectaculoase.

În deschiderea concertului va fi interpretată Rapsodia română nr. 2 în Re major, op. 11 de George Enescu, apoi vom putea asculta Variaţiuni pe o temă de Paganini de Witold Lutosławski, muzician polonez și unul dintre cei mai mari compozitori europeni ai secolului XX. Pianistul Horia Mihail va interpreta în primă audiție în România această versiune a lucrării pentru pian solo şi orchestră, împreună cu Orchestra Națională Radio. În partea a doua a concertului vom audia lucrarea Harnasie pentru tenor solo, cor mixt şi orchestră, op. 55 de Karol Szymanowski, un alt important compozitor și pianist polonez. Alături de tenorul Marius Vlad Budoiu, vom putea asculta Corul Academic Radio, condus de Dan Mihai Goia, interpretând muzica acestui balet-pantomimă, pe un scenariu la care a colaborat însuși compozitorul.

Biletele se pot procura prin Eventim, la Casa de bilete a Sălii Radio, magazinele Germanos, Vodafone, librăriile Cărtureşti, Humanitas şi online pe www.eventim.ro.

Unul dintre cei mai importanţi dirijori polonezi ai generaţiei de după război, Tomasz Bugaj a colaborat cu toate orchestrele importante din Polonia, în special cu Filarmonica Naţională din Varşovia şi cu Orchestra Simfonică Naţională a Radio Polonia. A fost directorul artistic şi dirijor principal al Filarmonicii din Cracovia, director muzical al Operei Naţionale din Varşovia şi director artistic al orchestrelor filarmonicilor din Bydgoszcz şi Łódź. Este şeful catedrei de dirijat la Universitatea de Muzică „Fryderyk Chopin” din Varşovia, pe care a absolvit-o în 1974. Premiile pe care le-a câştigat aproape imediat după încheierea studiilor i-au dat prilejul să dirijeze orchestre de prestigiu din Marea Britanie, Germania, Austria, Cehia, Finlanda, Norvegia, Spania, Olanda, Italia, Rusia şi din America de Sud, fără a lua în calcul activitatea sa din Polonia. Departe de a se rezuma la orchestrele simfonice, Tomasz Bugaj are un palmares deosebit şi în ceea ce priveşte activitatea sa legată de operă şi operetă. Timp de mai multe stagiuni a colaborat de asemenea cu Opera de Cameră din Varşovia, inclusiv în calitate de director muzical şi dirijor principal. A lucrat cu Opera Nord din Marea Britanie, Opera din Bilbao (Spania), Opera Naţională Poloneză, dirijând opere de Haydn, Pergolesi, Paisiello, Cimarosa, Telemann, Händel, Rossini, Donizetti, Mozart, Verdi, Offenbach, Weill, Szymanowski, Prokofiev şi alţii. Este foarte apreciat pentru interpretările creaţiilor lui Bach, Mozart, Penderecki, Karłowicz, Szymanowski sau Lutosławski. La compania de înregistrări Orpheo au apărut două dintre operele dirijate de el cu Bayerisch Rundfunk: La Danza şi La Corona de Christoph W. Gluck.

Distins în anul 1999 cu Artist Diploma a Universității din Boston, în cadrul prestigioasei instituții studiind cu Anthony di Bonaventura, Horia Mihail a concertat cu majoritatea orchestrelor simfonice din România, cu importante orchestre europene, iar în Statele Unite a fost solist al orchestrelor Boston Pops, Topeka Symphony, Boston University Symphony si University of Illinois Symphony. Din 2003 face parte, alături de Alexandru Tomescu și Răzvan Suma, din celebrul grup „Romanian Piano Trio”, iar din 2009 este solist al Formațiilor Muzicale Radio. În aprilie 2011, artistul a susţinut un turneu naţional de recitaluri solo cu un program integral Franz Liszt intitulat Pianul călător – Pe urmele lui Franz Liszt, care a stat la baza unui CD live apărut la Editura Casa Radio, proiect pe care îl va continua în anii următori. În vara anului 2011, Horia Mihail a participat la Varna Summer International Music Festival, Bucharest Music Film Festival, iar în septembrie 2011 la Festivalul Internaţional „George Enescu”. Proiectul Duelul viorilor – Stradivarius versus Guarneri l-a adus alături de violoniştii Liviu Prunaru şi Gabriel Croitoru pe scenele din 6 oraşe din ţară. Muzicianul are în proiect recitaluri la Berlin, Praga, München etc.

Tenorul Marius Vlad Budoiu este solist al Operei Naţionale Române din Cluj şi colaborează cu cele mai importante teatre lirice şi filarmonici din ţară. Primele roluri la Opera din Cluj au fost Rodolfo din La Bohème şi Alfredo din La Traviata. Apoi au urmat o serie de roluri mozartiene: Don Ottavio din Don Giovanni, Tamino din Flautul fermecat şi Idomeneo din Idomeneo. Cu rolul Tamino şi-a făcut debutul pe scena Operei Naţionale din Bucureşti, în 1996. De asemenea are un bogat repertoriu vocal-simfonic, de la Händel – Mesia, Judas Maccabeus, Israel în Egipt – la lucrări ale secolului XX ale unor compozitori ca Benjamin Britten – Recviemul de război, Serenade. A cântat în Anglia, Franţa, Spania, Italia, Germania, Belgia, Olanda, Austria, Elveţia, Ungaria, Bulgaria, Serbia, Polonia, Cehia, Slovacia, Turcia şi Japonia.

Ultimele debuturi ale lui Marius Vlad Budoiu în repertoriul liric au fost în Nemorino din L’Elisir d’amore şi în rolul titular din Faust. A urmat o schimbare de repertoriu, care s-a produs treptat. Astfel au urmat rolurile: Pinkerton din Madama Butterfly, Don José din Carmen, Radames din Aida, Cavaradossi din Tosca, Canio din I Pagliacci, Turiddu din Cavalleria rusticana, Don Carlo din Don Carlo şi Manrico din Il Trovatore. Repertoriul în care tenorul Marius Vlad Budoiu s-a lansat în ultimii ani este cel spinto-dramatic. Astfel a interpretat cu succes Otello din Otello, Calaf din Turandot, Don Alvaro din La Forza del destino şi Samson din Samson et Dalila. În anul 2010 a urmat debutul în repertoriul wagnerian, cu Erik din Olandezul zburător, iar de curând a fost protagonistul noii montări cu opera Lohengrin la Opera Naţională Bucureşti.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *