Concert la Institutul Cultural Român

serghei kravcenko

Luni, 15 septembrie 2014, de la ora 18.00, la Institutul Cultural Român (Aleea Alexandru 38, București) va avea loc un concert susținut de violonistul Serghei Kravchenko împreună cu Orchestra de cameră „Philarmonia“, dirijor: Nicolae Iliescu.

În program: C. Silvestri, Trei piese pentru orchestră de coarde op. 4 nr. 2; A. Vivaldi, Iarna din ciclul Anotimpurile; N. Paganini, Andante cantabile și Variațiuni pe coarda sol; A. Dvořák, Serenadă pentru orchestra de coarde.

Profesor la Conservatorul de Stat Ceaikovski din Mosova, Serghei Kravchenko (n.1947) a absolvit faimoasa Școală de Muzică Stoliarski din Odessa în 1965 și a intrat la Conservatorul din Moscova. Profesorul său a fost renumitul violinist și musician Leonid Kogan.

După ce a devenit câștigător al competiției Paganini, la Geneva, în 1969, a început cariera sa concertistică. De asemenea, a câștigat premiul competiției „J. Thibaut” la Paris, în 1971, și al competiției de cvartete de coarde din Liège (Belgia, 1972). Serghei Kravchenko a fost prezent în numeroase turnee atât în Rusia, cât și în străinătate. A concertat și a susținut masterclass-uri în Germania, Ungaria, Austria, Polonia, Italia, Japonia, Taiwan, Coreea de Sud și de Nord, fosta Iugoslavie, Bulgaria, Franța, Spania, Belgia, Luxemburg, Brazilia, Finlanda, Israel, SUA, Australia. Din 1972 este profesor de vioară la Concervatorul Ceaikovsky din Moscova, unde a început ca asistent al lui Leonid Kogan. În perioada 1996–2001 a fost decan al Facultății de Interpretare. Mulți dintre studenții săi sunt câștigători ai unor concursuri internaționale: V. Igolinski, V. Mullova, A.Lukirsky, S. Krylov, I.Gaisin, A.Kagan, J.Ko, N. Sachenko, A.Stepanenko, E. Stembolski, O. Shurgot, N. Kozhuhar și alții. Este membru al juriului în prestigioase competiții internaționale: concursurile Ceaikovsky, Brahms, Oistrakh, Enescu, Lysenko și altele. Sergey Kravchenko a realizat numeroase înregistrări în Rusia, Germania, Franța, Italia etc, fiind, de asemenea, autorul unor numeroase cărți de metodică pentru vioară. Pentru realizările sale remarcabile, Sergey Kravchenko a fost distins cu titlul onorific de Artist eminent al Rusiei (Distinguished Artist of Russia). Anul acesta, violonistul face parte din juriului Concursului Internațional „George Enescu”, secțiunea vioară.

Orchestra de cameră Philarmonia a luat ființă în anul 1983, la București, fiind apreciată pentru rafinamentul sunetului și calitatea artistică a repertoriului abordat, în care predomină repertoriul preclasic și clasic. Orchestra s-a impus încă de la debut prin susținerea în concert a unor opusuri de mare consistență, precum integrale Vivaldi, Corelli sau Händel. Printre înregistrările realizate de ochestră se numără L’estro Armonico de Vivaldi, Integrala Concertelor Grossi de Corelli, Integrala Concertelor Grossi de Händel, lucrări de Mozart, Giuliani, Respighi, dar și ale unor compozitori români contemporani.

Orchestra a fost invitată să susțină concerte la festivaluri de muzică de cameră din Rusia, Bulgaria, Turcia, Grecia, Spania, Germania și Austria. De-a lungul timpului, Orchestra Philarmonia a colaborat cu soliști români prestigioși, dar și cu reputați artiști străini, precum Rugiero Ricci, Victor Picaisen, Alberto Lisy, Mincio Mincef, Alirio Diaz, Barbara Hendricks și alții.

Accesul publicului este liber.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *