Concertele zilei

concerte festival enescu 2013

Cel de-al concert al Orchestrei Simfonice din Lucerna, dirijată de James Gaffigan, programat la ora 17.00, la Ateneul Român, se va deschide cu Poemul simfonic „Isis” de George Enescu (orchestraţie de Pascal Bentoiu după schițele compozitorului). Participă Corul de cameră „Preludiu” al Centrului Naţional de Artă „Tinerimea Română”, dirijor: Voicu Enăchescu. Vom asculta apoi Concertul nr. 21 pentru pian şi orchestră, în Do Major, KV 467 de Mozart (solist: Fazil Say) și Simfonia nr. 104 în Re Major, „Londra, H.1/104 de Haydn.

De la ora 19.30, la Sala Palatului, reîntâlnire cu Orchestra Filarmonicii din München, aflată sub bagheta dirijorului Semyon Bychkov. Soliste: Katia și Marielle Labèque. În program: Maurice Ravel – Suita „Le Tombeau de Couperin” (1919), Francis Poulenc – Concertul pentru două piane, în re minor, FP 61, César Franck, Simfonia în re minor.

Radio România Cultural și Radio România Muzical vor transmite concertul de la ora 17.00.

editia 2013 festival enescu

Surorile Katia și Marielle Labèque sunt renumite pentru energia transmisă atunci când cântă la pian. S-au făcut remarcate la o vârstă fragedă, odată cu înregistrarea celebrei lucrări a lui Gershwin, Rhapsody in Blue (a fost unul din primele discuri de aur în muzica clasică).

Katia și Marielle Labèque cântă în compania unor orchestre de prestigiu, cum ar fi Filarmonica din Berlin, Bayerischer Rundfunk, Boston Symphony, Chicago Symphony, Cleveland Orchestra, London Symphony, Filarmonica din Los Angeles și altele şi a unor dirijori de renume: Semion Bychkov, Sir Colin Davis, Charles Dutoit, Sir John Eliot Gardiner, Kristjan Jarvi, Paavo Järvi, Zubin Mehta, Sir Simon Rattle, Esa-Pekka Salonen, Leonard Slatkin și MiChael Tilson Thomas.

katia marielle labeque

Katia și Marielle Labèque

Au cântat la festivaluri și în săli renumite în întreaga lume: Musikverein Viena, Hamburg Musikhalle, München Philharmonie, Carnegie Hall, Royal Festival Hall, La Scala, Filarmonica din Berlin, Blossom, Hollywood Bowl, Lucerna, Ludwisburg, Mostly Mozart, BBC Proms, Ravinia, Ruhr, Tanglewood și Salzburg. La concertul susţinut la Waldbühne Berlin împreună cu Filarmonica din Berlin, dirijor Sir Simon Rattle, au avut parte de o audiență record de peste 33.000 de spectatori (înregistrarea este disponibilă pe DVD).

Katia și Marielle Labèque au avut privilegiul de a lucra cu compozitorii Louis Andriessen, Luciano Berio, Pierre Boulez, Philippe Boesmans, Osvaldo Golijov, György Ligeti și Olivier Messiaen.

Recent, au lansat la propria lor casă de discuri (Recordings KML) o nouă înregistrare cu Rhapsody in Blue,de Gershwin, şi West Side Story de Bernstein. Înregistrarea cu Nazareno (Osvaldo Golijov / Gonzalo Grau) a fost recent lansată de Deutsche Grammophon.

Costin Tuchilă

liber-sa-spun-radio-3-net-parteneri-media-festival-george-enescu35

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *