Concursul „BBC Cardiff Singer of the World”, Marea Britanie, iunie 2013

BBC Cardiff Singer of the World

În exclusivitate pentru „Liber să spun”

cronica muzicala liber sa spunAflat la cea de-a 30-a ediție, Concursul Internațional de Canto „BBC Cardiff Singer of the World” s-a desfășurat anul acesta în perioada 16–23 iunie în capitala Țării Galilor, Cardiff.

Cotat drept cel mai mare concurs de canto din lume, „BBC Cardiff Singer of the World” este organizat de „BBC Cymru Wales” în parteneriat cu Orchestra BBC Wales, orașul Cardiff și Consiliul local.

Concursul se desfășoară o dată la doi ani fiind destinat cântăreților de operă cu vârste cuprinse între 25 și 32 de ani, înzestrați cu voci de excepție și aflați la începutul unei cariere internaționale.

Dintr-un numar total de 400 de cântăreți, doar 20 au fost selectați să participe în competiție. Țările pe care le-au reprezentat au fost Argentina, Belarus, China, Croația, Egipt, Italia, Lituania, Polonia, Portugalia, Rusia, Marea Britanie, Africa de Sud, Coreea de Sud, SUA, Ungaria și Ucraina.

Nivelul acestora a fost extrem de ridicat; dupa cum spunea Mary King, profesoară de canto și totodată solistă de operă, una dintre persoanele care au comentat seară de seară transmisiile BBC, alături de Petroc Trelawny, fiecare cântăreț participant s-a calificat la nivelul „de angajare” al oricărui teatru de operă de înaltă reputație din lume.

O binevenită modificare în regulamentul concursului de anul acesta a permis mai multor cântăreți dintr-o singură țară să participe; a fost cazul Marii Britanii, care a participat cu trei cântăreți – doi din Anglia și unul din Țara Galilor –, Italiei și Coreei de Sud, care au participat fiecare cu câte doi cântăreți.

Concursul s-a desfășurat în două săli din orașul Cardiff: „The Royal Welsh College of Music and Drama” și „St David’s Hall”.

Orchestrele care au susținut evoluția cântăreților pe parcursul întregii competiții au fost BBC National Orchestra of Wales, condusă de Jun Märkl și Orchestra of Welsh National Opera, dirijată de Graeme Jenkins.

royal welsh college

Selecția participanților, modalitate unică

Selecționarea participanților la „BBC Cardiff Singer of The World Competition” este un proces foarte complex și necesită multe ore de muncă și considerabile eforturi financiare.

Audițiile au avut loc în nouă locații din lume. Elaine Padmore, fost director la The Royal Opera House, Covent Garden, împreună cu Jeremy Caulton, administrator artistic și Julian Smith, fost director timp de peste 20 ani la Welsh National Opera, au călătorit în întreaga lume pentru a selecta acele voci deosebite care aveau să fie în final cei 20 de participanți în competiție.

În ceea ce privește criteriile de selectare, afirmațiile lui Jeremy Caulton sunt poate cele maiopera competitionelocvente: „If I had to single out three crucial factors I’ll be looking for from the competitors, they would be vocal quality, musical intelligence and dramatic instinct.” („Dacă ar trebui să aleg trei factori cruciali în selectarea cântăreților, aceștia ar fi calitatea vocii, inteligența muzicală și instinctul dramatic.”).

Premii importante și o perspectivă uriașă în carieră

Premiile pentru care toți cântăreții selectați au țintit au fost: Marele Premiu „BBC Cardiff Singer of the World” care a inclus și suma de 15.000 de lire sterline, contracte cu BBC și Opera Națională a Țării Galilor, Premiul de lied „ BBC Cardiff Singer of the World Song Prize”, care a inclus suma de 5.000 de lire sterline și posibilitatea de a fi inclus în programul dedicat tinerilor artiști, inițiat de postul de Radio 3 al BBC, intitulat „BBC New Generation Artists Scheme” și Premiul de popularitate „Dame Joan Sutherland Audience Prize”, care a inclus suma de 2.000 de lire sterline.

Fără îndoială că, pe lângă aceste premii, pentru un tânăr cântăreț de operă există și atracția considerabilă pentru fața „nevăzută” a concursului – expunerea uriașă a talentului său în lumea de opera și prin canalele mass media ale BBC, precum și perspectiva unor contracte care ar putea genera acea turnură esențială în carieră.

jamie barton cardiff

Jamie Barton

Două concursuri desfășurate în paralel

Regulamentul concursului stipulează faptul că toți cântăreții selectionați pentru concursul de operă au și posibilitatea de a se înscrie și la concursul de lied dacă doresc, opțiunea nefiind obligatorie.

Repertoriul este la alegerea solistului și trebuie să includă repertoriu de lied sau cântec cu acompaniament de pian. Recitalurile au avut loc duminică, 16, luni, 17 și marți, 18 iunie la „Royal Welsh College of Music and Drama” unde au fost selectionati 5 finaliști.

Etapa finala a avut loc vineri 21 iunie în marea sala de concert „St David’s Hall”.

Concursul de operă s-a desfășurat pe parcursul a 4 seri, începând de luni, 17 până joi 20 iunie, finala desfășurându-se duminică, 23 iunie.

Nu în ultimul rand, Premiul de popularitate „Dame Joan Sutherland Audience Prize” a fost acordat de public prin vot telefonic.

marko_mimica croatia

Marko Mimica

Juriul ambelor concursuri a fost compus din personalități marcante ale operei: Dame Kiri Te Kanawa, Dame Felicity Palmer, Hakan Hagegard, Maren Hofmeister, Neil Shicoff și Per Boye Hansen pentru concursul de opera și Adam Gatehouse, Christoph Prégardien, Dame Felicity Palmer și Hakan Hagegard pentru concursul de lied.

Președinte și membru în ambelor jurii a fost Nicholas Payne.

Patronajul distinsei soprane Dame Kiri Te Kanawa, inițiatoare a fundației ce-i poartă numele și invitat special al Academiei de Bel Canto Solti Te Kanawa, asigură trecerea activă a artei sale interpretative către noile generații de interpreți de operă.

O competiție fără egal

Personalități artistice de exceptie, voci deosebite și bogate coloristic alături de repertorii alese cu mare grijă – acestea au fost pe scurt caracteristicile care au dominat fiecare apariție în concert. Mă voi opri doar la finaliști. Dar mai întâi, cum au ajuns ei în finală?

Competiția de operă a avut loc pe parcursul a patru seri în care au evoluat cate cinci cântareți; un singur cântăreș a fost selectat câștigător la finalul fiecărei seri. Această poziție însă nu garanta participarea în finala concursului. Câștigatorii fiecărei seri au fost:

Jamie Barton, mezzosoprană, SUA

Mária Celeng, soprană, Ungaria

Olena Tokar, soprană, Ukraina

Daniela Mack, mezzosoprană, Argentina

Pentru etapa finală au fost selectați: Jamie Barton – SUA, Teresa Romano – soprană, Italia, Marko Mimica – bas-bariton, Croația, Daniela Mack – Argentina și Olena Tokar – Ukraina.

Competiția a fost extrem de strânsă și decizia finală a luat în considerare toate criteriile de participare în concurs.

teresa romano

Teresa Romano

Teresa Romano este o soprană cu o voce cu nuanțe închise și cu o bogăție remarcabilă de culori, aria „L’altra note” din Mefistofele de Boito fiind o adevărată dovadă a acestor calități. Cu o voce absolut captivantă, bas-baritonul din Croația, Marko Mimica, și-a arătat pe deplin potențialul, publicul a fost fascinat de Aria calomniei din Bărbierul din Sevilla de Rossini. Soprana Daniela Mack din Argentina, care și-a petrecut cea mai mare parte a perioadei de formare în SUA, are o personalitate și o manieră de cânt foarte rafinate, cu un sunet bogat și rotund; modul în care a interpretat aria „Nacqui all’affano…Non più mesta” din opera La Cenerentola de Rossini a fost însă subiectul unor controverse legate de ușurința poate prea accentuată în trecerea peste pasajele de velocitate. Soprana Olena Tokar a fost o apariție strălucitoare în prima fază a concursului, dar prezența sa în finală nu a avut același impact. Aria „Ach, ich fühl’s” din opera Flautul fermecat de Mozart nu a întrunit așteptările audienței.

Marele succes al ediției de anul acesta a fost mezzosoprana americana Jamie Barton. Cu o prezență consistentă de la început până la sfârșit, cu o adevarată măiestrie în controlul sunetului, o voce cu un ambitus extins care a reușit să creeze o atmosferă cu totul deosebită, cu un repertoriu vast care a cuprins arii de Cilea, Humperdinck, Sibelius și Berlioz, care i-au pus în valoare toate calitățile și potențialul, cântareața Jamie Barton a reușit să convingă juriul și publicul câștigând ambele premii, „BBC Cardiff Singer of the World” precum și „BBC Cardiff Singer of the World Song Prize” .

Liedul este un gen în care un interpret de operă trebuie să dovedească deplin control asupra vocii, că este capabil să creeze o vastă paletă de culori și nuante și că este capabil de a transmite emoții rafinate utilizând o tehnică diferită de cea pentru muzica de operă. Vocea cântărețului în genul liedului este extrem de expusă și cel mai mic excess în orice direcție poate avea un impact negativ. Jamie Barton a dovedit că posedă toate aceste calități.

daniela mack mezzo

Daniela Mack

Nu este primul an când același cântăreț câștigă ambele premii. În 2001 tenorul roman Marius Brenciu a realizat acest remarcabil succes și performanța sa a fost reamintită în această editie.

Premiul publicului „Dame Joan Southerland Audience Prize” a fost câștigat de tenorul britanic Ben Johnson, finalist în concursul de lied, un tenor cu o bogată experiență, care a cucerit publicul prin culoarea vocii sale și mesajul sublim și convingător.

olena tokar

Alte detalii despre acest regal al muzicii de operă și lied pot fi găsite pe pagina de internet http://www.bbc.co.uk/programmes/b007qn4b.

Adriana Velincov-Bennett

25 iunie 2013

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *