Concursul „George Enescu” a început cu un concert de succes

concert deschidere concursul enescu

Violonistul Alexandru Tomescu și pianistul Amir Tebenikhin au ridicat publicul în picioare la Concertul de gală care a deschis ediția 2014 a Concursului „Enescu” 

Celor doi artiști din România și Kazakhstan li s-au alăturat dirijorii laureați ai Concursului „Jeunesses Musicales”, din China și Bulgaria, într-un concert cu valoare de simbol la Ateneul Român, în cadrul căruia s-au interpretat și lucrări de George Enescu.

Cea de-a XIV-a ediția a Concursului Internațional „George Enescu” (6–27 septembrie, București) a debutat sâmbătă seară,la ora 19.00, la Ateneul Român cu un Concert de Gală susținut de doi dintre laureații Concursului, astăzi muzicieni de marcă: violonistul Alexandru Tomescu (România), laureat al ediției 1999 și pianistul Amir Tebenikhin (Kazakhstan), laureat al ediției din 2009, alături de Orchestra Filarmonicii „George Enescu”. La pupitru s-au aflat luareații Concursului de dirijat Jeunesses Musicales: Li Haoran (China), Donka Miteva (Bulgaria) și Jiao Yang (China). Concertul a fost transmis live pe site-ul Festivalului și Concursului Enescu, www.festivalenescu.ro și pe TVR 2, TVRHD ,TVR Internațional și TVR+.

ateneul roman concursul enescu 2014

Concertul cu valoare de simbol a fost gândit special pentru a arăta tinerilor artiști oportunitățile pe care le oferă Concursul „Enescu”, parte a felului în care România contează pe piața internațională.

„Nu am fi fost astăzi aici dacă nu ar fi existat George Enescu”, a declarat pe scena Ateneului Român Alexandru Oprean, Secretar de Stat în Ministerul Culturii, reiterând sprijinul pe care Ministerul îl acordă Concursului și Festivalului George Enescu.

Concertul de Gală a fost deschis de Orchestra Filarmonicii „George Enescu” cu tânărul Li Haoran (China) la pupitru, câștigător al Premiului I la Concursul de dirijat „Jeunesses Musicales”, eveniment care beneficiază de susținerea Concursului „Enescu”. În vârstă de doar 28 de ani, Li Haoran a dirijat cu fermitate Rapsodia Română nr. 1 de George Enescu spre încântarea publicului, care strigat „Bravo!”.

alexandru tomescu concert gala

Alexandru Tomescu

A urmat Concertul pentru vioară și orchestră, în mi minor, op. 64 de Felix Mendelssohn-Bartholdy – solist Alexandru Tomescu, dirijoare Donka Miteva. „Superb!” se auzeau vocile celor din sală la finalul concertului. La aplauze, mai mulți oameni din public i-au oferit flori violonistului Alexandru Tomescu.

În a doua parte a serii de gală, pianistul Amir Tebenikhin, laureat al ediției din 2009 a Concursului „Enescu”, a interpretat Concertul pentru pian și orchestră, în la minor op. 16 de Edvard Grieg.

Amir Tebenikhin

Amir Tebenikhin

„Concertul a fost minunat, la fel și Alexandru Tomescu și Amir Tebenikhin pe care mi-l amintesc și acum interpretând Concertul nr. 3 pentru pian și orchestră de Rahmaninov în cadrul Concursului «Enescu» în urmă câțiva ani. A fost o interpretare perfectă, deși lungimea și dificultatea acestui concert sunt cunoscute printre muzicieni și îl fac aproape imposibil de cântat. Cu toate acestea, Amir Tebenikhin a dat dovadă de o mare virtuozitate! Mă bucur că s-a întors la București. Dirijorii au fost, de asemenea, remarcabili! Felicitări!”, a scris o ascultătoare pe pagina de Facebook a Concursului și Festivalului „Enescu”.

Concertul de gală a fost o premieră în istoria Concursului „Enescu” și un moment-simbol, reunind pentru prima dată pe o scenă românească muzicieni în devenire și artiști consacrați din mai multe părți ale lumii.

concursul george enescu editia 2014 liber sa spun

Detalii despre Concursul „Enescu”

Timp de 21 de zile, între 6 septembrie și 27 septembrie 2014, cea de-a XIV-a ediție a Concursului „Enescu” reunește la București 240 de tineri artiști din 36 de țări de pe 5 continente și muzicieni consacrați în plan mondial. Trei televiziuni străine importante promovează evenimentul.

Organizat pentru prima dată separat de Festivalul Enescu, Concursul Internațional „George Enescu” 2014 contribuie la prestigiul României în lume și deschide drumul către cariere internaționale pentru artiști din Coreea de Sud, Rusia, Japonia, SUA, Germania, Franța, România, Venezuela, Mexic, Argentina și Australia.

Concursul are patru secțiuni: 81 de candidați sunt înscriși la Secțiunea de Pian, 71 la Vioară, 37 la Violoncel, în timp ce 45 de lucrări intră în competiție la Secțiunea de Compoziție.

Pe lângă premiile în valoare de peste 100.000 de euro, Concursul „Enescu” oferă în premieră și alte oportunități importante laureaților acestei ediții: Academia din Viena și Kronberg Academy susțin Concursul Enescu și oferă laureaților acestei ediții posibilitatea de a studia cu importanți muzicieni în cadrul unor masterclass-uri în Austria și Germania. Laureații vor avea și oportunitatea de a cânta în cadrul unui tuneu pe scenele celor mai importante filarmonici din România (Iași, Arad, Bacău, Craiova, Ploiești, Oradea, Satu Mare, Sibiu și Târgu Mureș).

ateneul roman

Accesul publicului la etapele din Concurs a fost liber, tocmai pentru a permite crearea unei atmosfere specifice unei săli de concert. Locurile au fost epuizate rapid, pe baza unei înscrieri prealabile pe site. Cei care nu pot intra în sală au posibilitatea să urmărească concertele în transmisiunile live ale TVR (gala de deschidere și finalele) şi ale Radioului Public, precum și pe site-ul festivalului (gala, semifinalele, finalele).

De asemnea, începând cu data de 16 septembrie, concertele și recitalurile din Concurs vor putea fi urmărite și pe un ecran amplasat în fața Ateneului Român.

Informații complete despre procedura de desfășurare a Concursului, precum și alte detalii utile se găsesc la acest link.

Fotografii de Cătălina Filip.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *