Conferința internațională „Cabaret Voltaire și avangardele europene”

centenar-dada

eveniment liber sa spunÎn luna februarie a anului 1916, un grup de tineri artiști provenind din Germania, Franța și România puneau bazele, în strada Spiegelgasse, nr. 1 din Zürich, unui cabaret unde muzica și poezia, teatrul și dansul, arta primitivă și arta abstractă luau forma unor performances contestatare care anunțau însăși moartea artei. Hugo Ball, Emmy Hennings, Hans (Jean) Harp, Tristan Tzara și Marcel Iancu fondau astfel Cabaret Voltaire și în curând un nou cuvânt, dada, avea să se propage în grupurile artistice din New York, Berlin, Paris, Köln ori București suscitând interesul unor artiști precum Marcel Duchamp, Francis Picabia, Man Ray, Kurt Schwitters, Sophie Taeuber-Arp, André Breton sau Victor Brauner. Marcel Iancu, Arthur Segal și Tristan Tzara soseau din România, unde experimentaseră deja cu diverse mișcări de avangardă precum contructivismul, cubismul și futurismul.

Cabaret Voltaire 1916

Cabaret Voltaire, 1916

Rolul în internaționalizarea „mișcării dadaiste” și influența acestora asupra avangardelor europene a determinat Institutul Cultural Român de la Madrid să le dedice o serie de activități în perioada februarie–aprilie 2016. Miercuri, 17 februarie, de la ora 19.00, Institutul Cultural Român, Ambasada României în Spania și Ambasada Elveției în Spania, în colaborare cu Casa del Lector – Centrul Cultural Matadero Madrid, organizează conferința internațională Cabaret Voltaire și avangardele europene.

dadaism imagini cabaret voltaire sophie taeuber arp 1916 s a

Conferința își propune să analizeze începuturile mișcării dadaiste, contribuția artiștilor români și ceea ce rămâne din spiritul de rebeliune al acelor ani. Vor participa: Adrian Notz, director al Cabaret Voltaire, Zürich, Fernando Castro Flórez, filosof, critic de artă și profesor la Universitatea Autonomă din Madrid, și Petre Răileanu, scriitor și jurnalist, specialist în avangarda românească.

dada centenar

Adrian Notz este artist, curator și director al Cabaret Voltaire în Zürich, unde a curatoriat diverse expoziții, dintre care amintim Dada East? Contextes roumains du Dadaïsme. Notz este responsabil de programele internaționale ale Cabaret Voltaire. Fernando Castro Flórez este filosof, specialist în estetică, critic de artă și profesor la Universitatea Autonomă din Madrid. Scrie frecvent în suplimenteledadaism culturale ale marilor cotidiene spaniole: „El País”, „Diario 16”, „El Independiente”, „El Sol”, „El Mundo”. De mai bine de 10 ani colaborează în calitate de critic de artă la publicația ABC Cultural. A curatoriat peste o sută de expoziții colective și individuale în Spania și în muzee din lumea întreagă. Petre Răileanu este scriitor și jurnalist. Trăiește la Paris din 1992 unde a obținut, în 1993, Diploma de Studii Avansate a Universității Nouvelle Sorbonne cu o teză despre avangardele românești. În 2012 devine bursier „Sarane Alexandrian” pentru studiul avangardelor europene. Petre Răileanu este curator de expoziții, autor a numeroase publicații pe tema avangardelor românești și studii despre Gherasim Luca, dintre care amintim doar două: Gherasim Luca, monographie (Paris, Éditions Oxus, 2004) Fundoianu/Fondane et l’avant-garde, în colaborare cu Michel Carassou, Paris-Méditerranée, 1999).

picabia

logo liber sa spunVezi: arhiva categoriei Conferințe

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *