Constantin Brâncuși – Pasărea măiastră

maiastra

eveniment liber sa spunInstitutul Cultural Român „Mihai Eminescu” de la Chișinău, în colaborare cu Centrul de cercetare, documentare și promovare „Constantin Brâncuși” de la Târgu Jiu, Muzeul Național al Literaturii Române din București, Patriarhia Română și Primăria Municipiului Chișinău, organizează vineri, 19 februarie 2016, ora 11.00, la Galeria La Rond, situată în preajma statuii lui Ștefan cel  Mare și Sfânt din Chișinău, vernisajul expoziției Constantin  Brâncuși – Pasărea măiastră.

Organizată cu prilejul împlinii a 140 de ani de la nașterea marelui sculptor, ampla expoziție (24 de bannere de 0,95 x 2,10 m.) aduce în fața publicului o serie de documente și fotografii legate de parcursul biografic al lui Brâncuși, imagini ale operelor sale, exegeze critice, articole, scrisori și mărturii referitoare la crezul artistic și existențial al lui Constantin Brâncuși, considerat de critica de specialitate drept cel mai important sculptor al secolului XX. Figură emblematică în mișcarea artistică modernă, Brâncuși a reușit în lucrările sale să ajungă la formele arhetipale, la esența lucrurilor, la echilibrul dintre formă și fond. Sculpturile sale combină simplitatea artei populare românești cu rafinamentul avangardei pariziene. „Eu am vrut să înalț totul dincolo de pământ”, mărturisește Brâncuși. „Eu am făcut piatra sa cânte pentru Omenire. Sculpturile mele sunt chiar si pentru cei orbi. Ceea ce va dăruiesc eu este bucurie curată.”

logo liber sa spunVezi: arhiva categoriei Sculptură

1 comentariu la „Constantin Brâncuși – Pasărea măiastră”

 1. am vrut sa citesc vad un pliant/brosura legata de ‘pasarea maiastra’ , cumva interesanta, si poate … actuala referitor la operele expuse la
  https://docs.google.com/presentation/d/14yWQU7i8rBtcAlD5d8wUbC8zSRUg-aTCurPXY0kCIfY/edit#slide=id.p57

  si cum ‘marfa’ nu a putut intra in SUA in anii 1933
  http://www.moma.org/momaorg/shared/pdfs/docs/press_archives/184/releases/MOMA_1933-34_0051_1934-08-11.pdf
  DAR inca nu am reusit>>
  http://www.library.istoria-artei.ro/library/cgi-bin/ViewTitluLite.cgi?l=ro&TID=18347

  poate avetzi trecere voi, si oi vedeao si io petru voievod

  stimaNParad

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *