Constantin Tanislav – mișcare, sugestie și culoare

fata-cu-umbrela-c-tanislav

cronica-plastica-liber-sa-spun6În peisajul artistic românesc creația pictorului Constantin Tanislav este singulară prin reprezentare, mișcare, culoare și sugestie. Culorile sale se combină și se recompun în funcție de lumină, de starea privitorului, de idee etc. Sugestia este esența, cred eu, a ultimelor sale creații, iar nuanța de mister persistă în fiecare tușă. De exemplu, o reprezentare a brațului ce se sprijină pe ideea de trup dăruit din culoare, imagine fluidă, emoționantă și constructivă.

Artistul ne oferă stări existențiale, ne dă posibilitatea să recompunem tabloul conform imaginației colective. Este un dialog al culorii, al formelor, al artei cu privitorul. Lucrările lui Constantin Tanislav au, în egală măsură, și o notă de mister, și aș exemplifica aici cu tulburătorul tablou intitulat Empty room.

empty-room

Camera goală

În tonuri majore de gri și negru, Camera goală nu are nevoie deconstantin-tanislav privirea musafirului, devenită un fel de eșarfă a firii, un fel de privire spectrală apărută de undeva dintr-o fereastră interioară a sufletului. Mirare, tăcere, căutare sau o simplă trecere prin camera goală? Ochii minții personajului au lumină interioară, de aceea artistul a pus tușa de lumină sub pașii acestuia, poate pentru a lumina calea spre lumea ca o necunoscută. Constantin Tanislav a stilizat figura umană dându-i profunzimi nebănuite, despărțindu-se uneori de contururi precise, deși nu s-a depărtat decât ideatic de figurativ.

corp

Corp

Figurativul la acest artist reprezintă, în opinia mea, doar pretextul spre lumea interioară, spre sentimente definite prin culoare, spre spațiul nemărginit al imaginației noastre. Nudurile au farmec discret, culori ce depășesc făptura umană prelungindu-se unduios într-un tot unitar, într-un spațiu intim, dar pe care îl putem recompune, imaginându-ne.

Pușa Roth

Lucrări de Constantin Tanislav

portret

Portret

constantin-tanislav-tropot-cai-pictura-comtemporana

Tropot de cai

barbat-cu-sapca-rosie

Bărbat cu șapcă roșie

peisaj-din-campina

Peisaj din Câmpina

desprinderi-colectie-particulara-franta

Desprinderi, colecție particulară, Franța

casa-saseasca

Casă săsească

logo liber sa spunVezi: arhiva rubricii Cronica plastică

Arhiva categoriei Pictură

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *