Constraints on Discourse

Cover Sandulescu Discourse

eveniment liber sa spunContemporary Literature Press, sub auspiciile următoarelor foruri: Universitatea din București, The British Council, Institutul Cultural Român  și  Ambasada Irlandei, anunță publicarea volumului Constraints on Discourse de C. George Sandulescu, editat de Lidia Vianu.

Aveți în față o carte dificilă: pentru a ușura înțelegerea, va trebui să recurgem la cât mai multe definiții. Discursul este o categorie a limbajului: el poate fi analizat cu aceleași metode ca și propoziția, dar este mai cuprinzător decât ea. O întrebare, de exemplu, este o propoziție, tot așa cum și răspunsul la întrebare este și el o propoziție: pe de altă parte, dacă luăm întrebarea și exemplul împreună, în același context, ele devin discurs. Marea problemă este că lingviștii nu știu să opereze cu discursul. Ei operează cu propoziția. Cel mai de seamă lingvist din această categorie este, desigur, N. Chomsky. Prin urmare, analiza discursului operează cu dimensiuni de cu totul altă natură. Volumul acesta le sugerează, dar nu le impune. Trebuie subliniat însă faptul că cel mai important factor în interiorul discursului este presupoziția – care este, cu siguranță, un concept al logicii și nu al gramaticii. Prin urmare, discutând discursul, ne îndepărtăm cu pași repezi de gramatica convențională și ne apropiem de alte moduri de a cerceta limbajul. Abia după ce veți fi studiat această carte veți începe să înțelegeți – dacă sunteți pregătiți să faceți acest lucru – că discursul are de–a face cu ramurile logicii, și nicidecum cu ceea ce se numea „gramatică” în antichitate. Viitorul este al discursului. Constrângerile sunt acele restricții pe care le impunem textului: ele nu sunt gramaticale, cu toate că pot fi și de această natură câteodată.

Nu pot decât să închei cu un îndemn: Lăsați gramatica deoparte. Studiați principiile și constrângerile logicii! Vă doresc succes.

C. George Sandulescu

Constraints on Discourse se lansează oficial luni, 23 noiembrie 2015, dar volumul poate fi consultat și descărcat din acest moment la adresa de internet:

http://editura.mttlc.ro/sandulescu-discourse.html

Editura pentru Literatură Contemporană vă invită să accesați website–ul www.editura.mttlc.ro. Editura publică lucrări atât în limba engleză cât și în limba română. Pentru sugestii sau comentarii, vă rugăm adresați–vă Editurii,  lidia.vianu@g.unibuc.ro.

logo liber sa spunVezi: arhiva categoriei Cărți online

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *