Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” inaugurează seria „Concertelor de la miezul nopții” din Festivalul Internațional „George Enescu”

Corul National de Camera Madrigal - Marin Constantin

eveniment liber sa spunDuminică, 30 august 2015, de la ora 22.30, pe scena mare a Ateneului Român, Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” va deschide seria „Concertelor de la miezul nopții” din cadrul celei de-a XXII-a ediții a Festivalului Internațional „George Enescu”. Celebrul ansamblu este prezent pe scena celui mai mare festival românesc de muzică clasică încă de la ediția din 1967.

Ansamblul coral susține un program de muzică sacră și profană, intitulat Ars Nova şi Renaştere de la baladele lui Guillaume Machaut la madrigalele lui Claudio Monteverdi, din program făcând parte și ansamblul transilvan „Codex”.

Anna Ungureanu

Anna Ungureanu

„Revenim de fiecare dată cu bucurie pe scena Ateneului Român, mai ales într-un context atât de special, cum este Festivalul Internațional «George Enescu». Participarea la cel mai mare eveniment cultural internaţional organizat de România ne onorează”, a declarat Anna Ungureanu, dirijorul Corului Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”.

Înființat în anul 1963, de către reputatul dirijor Marin Constantin, Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” a susținut peste 4100 de concerte pe cele mai prestigioase scene din Europa, America și Asia. Este etalonul mondial al muzicii corale camerale, cu un repertoriu îndreptat către Renașterea europeană, creația bizantină și muzica contemporană românească și universală.

Ansamblul Codex

Ansamblul „Codex”

Ansamblul „Codex”  a luat fiinţă în anul 1996, având în componenţă profesori şi studenţi ai Facultăţii de Muzică a Universităţii „Transilvania” din Braşov. Având ca scop interpretarea muzicii culte europene din secolele XVI–XIX, cu ajutorul instrumentelor de epocă, pe baza surselor teoretice de epocă, ansamblul cercetează muzica cultă din Transilvania şi din Europa de Est,  precum şi sursele europene  care  au  tangenţă  cu  aceasta.  Membrii  formaţiei  s-au specializat în cadrul cursurilor de măiestrie interpretativă barocă din marile centre muzicale europene: Innsbruck, Utrecht, Karlsruhe, Basel, Budapesta etc.

Program complet:

Francesco Landini – Ecco la Primavera, acompaniat de Ansamblul „Codex”
Guillaume de Machaut – De tout suis si confortée
Pierre Bonnet – Francion vint l’autre jour
Claude de Sermisy – Languir me fais
Francis Pilkington – Rest, sweet nymphs
William Byrd – Missa a quarto voci-Sanctus
Thomas Tallis – O sacrum convivium
Thomas Morley – Now is the month of Maying
Heinrich Isaac – Innsbruck, ich muss dich lassen
Hans Leo Hassler – Cantate Domino
Cristobal de Morales – Pie Jesu

Ansamblul „Codex” – Dansuri valahe din Europa de Est, melodii din Manuscrisul din Oponice, Codex Caioni și Codex Vietoris

Tomas Luis de Victoria – O Magnum Mysterium
Jacques Arcadelt – Il bianco e dolce cigno
Roland de Lassus – Bonjour, mon coeur
Giovanni Pierluigi de Palestrina – I vaghi fiori
Giovanni Pierluigi de Palestrina – Missa Brevis – Gloria
Luca Marenzio – Scaldava il sol
Gesualdo da Venosa – Io tacero

Ansamblul „Codex” – Muzică veche din Transilvania, melodii din Codex Caioni, Cantionale Catholicum și Cantus Catholici

Claudio Monteverdi – Quel augellin che canta

Biroul de presă
Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”

 Vezi: Arhiva Festivalul Internațional „George Enescu”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *