Cristian Mandeal la pupitrul Orchestrei Naționale Radio

Vineri, 24 februarie 2012, ora 19.00, la pupitrul Orchestrei Naţionale Radio se va afla cunoscutul dirijor Cristian Mandeal, care revine pe scena Sălii Radio. Solistul concertului va fi pianistul rus Dmitri Alexeev. Programul va cuprinde Concertul în la minor pentru pian şi orchestră, op. 16 de Edvard Grieg şi Simfonia „Manfred”, op. 58 de P. I. Ceaikovski, lucrare programatică inspirată de poemul dramatic al lui Byron.

Biletele se pot procura prin Eventim, la Casa de bilete a Sălii Radio, magazinele Germanos, Vodafone, librăriile Cărtureşti, Humanitas şi online pe  www.eventim.ro.

În cei aproape 40 de ani de activitate dirijorală neîntreruptă, Cristian Mandeal şi-a exercitat profesia atât în România, cât şi în străinătate. A studiat la Conservatorul „Ciprian Porumbescu” pianul principal, dirijatul (Constantin Bugeanu) şi compoziţia, completându-şi ulterior studiile la Berlin (cu Herbert von Karajan, 1980) şi München (cu Sergiu Celibidache, 1990). A fost dirijor al filarmonicilor din Târgu Mureş (1977–1980), Cluj (1980–1987) şi Bucureşti (1987–2009). A fost Director artistic al Festivalului şi Concursului Internaţional „George Enescu”, ediţiile 2001 şi 2003.

Ca Dirijor principal şi Director general al Filarmonicii „George Enescu” (1991–2009), a ridicat nivelul acesteia la cote deosebit de înalte, lăsând în urmă o instituţie-etalon pentru România. În străinătate Cristian Mandeal a dirijat sute de concerte ca invitat a zeci de orchestre, pe 4 continente, în 35 de ţări. A participat la multe festivaluri internaţionale de prestigiu în compania celor mai reputaţi solişti. A fost Director artistic al Northern Israelian Orchestra – Haifa (1999–2002) și al Orchestrei Naţionale Basce – San Sebastian (2001–2008), Dirijor permanent al Orchestrei „Haydn” din Bolzano e Trento (2000–2003); Dirijor oaspete principal al Orchestrei  „Halle” din Manchester (2003–2008) – primul deţinător al acestui titlu în întreaga existenţă de 150 de ani a acestei orchestre, al Filarmonicii din Belgrad (stagiunea 2006–2007) şi al Filarmonicii din Copenhaga (din 2006 până în prezent).

Cristian Mandeal a dirijat peste 60 de prime audiţii absolute, în special ale compozitorilor români, dar şi străini, o parte dintre acestea fiindu-i dedicate. Este un promotor neobosit al lui George Enescu, programându-i muzica pe toate meridianele. Printre altele, a dirijat opera Oedipe în primă audiţie britanică (Festivalul de la Edinburgh, 2002) şi italiană (Teatro Lirico di Cagliari, 2005). Din 2008 este Preşedintele Societăţii „George Enescu” din Londra. Este membru dar şi preşedinte în juriile unor concursuri internaţionale de dirijat. Un punct de mare interes în ultima perioadă de activitate a lui Cristian Mandeal o reprezintă colaborarea cu Orchestra Română de Tineret pe care o cultivă, educă şi dirijează constant începând din 2008.

Pianist de excepţie ale cărui concerte au fost îndelung aplaudate pe importante scene din lumea întreagă, Dmitri Alexeev a studiat la celebrul Conservator din Moscova, sub îndrumarea pianistului Dmitri Bashkirov. Şi-a câştigat notorietatea susţinând concerte alături de orchestrele filarmonicilor din Berlin, Israel şi Sankt-Petersburg, alături de Orchestra Simfonică din Chicago, Orchestra din Philadelphia, Orchestra Regală Concertgebouw, Orchestra din Paris, Orchestra Bavareză Radio din München şi cele cinci orchestre londoneze. Discografia sa este impresionantă şi cuprinde concertele pentru pian şi orchestră de Grieg, Rahmaninov, Schumann, Prokofiev, Scriabin, Şostakovici, Medtner, lucrări pentru pian solo de Chopin, Brahms, Schumann şi Liszt, integrala Preludiilor de Rahmaninov, aceasta din urmă fiind distinsă cu Premiul Edison, în Olanda.

Dintre artiştii în compania cărora a cântat amintim pe V. Ashkenazy, P. Boulez, M. Jansons, A. Pappano, G. Rojdestvenski, Y. Temirkanov, T. Thomas, K. Tennstedt sau D. Gatti. Talentul său muzical a fost răsplătit cu premii în competiţiile: „Marguerite Long” (1969), „George Enescu” (1970), „Ceaikovski” (1974) şi „Leeds” (1975).


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *