Cvartete de coarde, concerte instrumentale și piese pentru orchestră

Al doilea program al Staatskapelle din Berlin, care îl are ca solist și dirijor pe Daniel Barenboim, va începe, ca și prcedentul, cu un concert pentru pian și orchestră de Mozart. Miercuri 14 septembrie, ora 19.00, la Sala Mare a Palatului vom asculta Concertul nr. 22 în Mi bemol major, KV 482 de Mozart iar în partea a doua, o lucrare simfonică din secolul al XIX-lea, Simfonia pentru „Divina Comedie” a lui Dante, S109 de Franz Liszt. Participă Corul de femei al Filarmonicii „George Enescu” din București (dirijor: Iosif Ion Prunner).

La ora 17.00, oaspeții Ateneului Român vor fi Orchestra Filarmonicii Naționale Ungare, dirijor Zoltan Kocsis și pianistul Boris Berezovski, care vor prezenta programul Enescu – Bartók interpretat la Cluj: Suita de dans, Sz. 77 și Concertul nr. 2 pentru pian şi orchestră în Sol major, Sz. 95 de Béla Bartók (solist: Boris Berezovski), Simfonia nr. 2 în La major, op. 17 de George Enescu.

Programul zilei mai cuprinde primul concert din cadrul festivalului al Cvartetului „Fine Arts”, programat la Timișoara (Sala Filarmonicii), la ora 19.00: Cvartetul de coarde nr. 1 în Sol major, op. 77 de Joseph Haydn, Cvartetul nr. 1 în la minor, op. 41 de Robert Schumann, Cvintet în La Major pentru cvartet de coarde şi violoncel, op. 39 de Aleksandr Glazunov. Cu participarea violoncelistei Alexandra Guțu. Al doilea concert al cvartetului american va avea loc vineri 16 septembrie, la ora 17.00, la București (sala Ateneului).

Fine Arts Quartet este una dintre cele mai apreciate formații de gen din lume, cu o istorie de 65 de ani. Înființat la Chicago în 1946, activând, din 1963, pe lângă Universitatea din Milwaukee (Wisconsin), Cvartetul s-a situat mereu în elita muzicală, făcând numeroase turnee și înregistrări. Componența actuală a formației: violoniștii Ralph Evans și Efim Boico, care cântă împreună de 25 de ani, violistul Nicolò Eugelmi, care li s-a alăturat în 2009 și violoncelistul Eric Kin. În fiecare stagiune, Cvartetul „Fine Arts” concertează la New York, Londra, Paris, Berlin, Roma, Madrid, Moscova, Tokio, Beijing, Istanbul, Ierusalim, Mexico City Toronto.

Costin Tuchilă

 Programul transmisiilor radio în direct, 14 septembrie:

Radio Romania Muzical, Radio România Cultural

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *