Dan Puican – Amintiri in „buzunarul” inimii, la Radio3Net „Florian Pittis”

Buzunarul amintirilor se va desface joi, 9 februarie, in fata Loretei Popa si a voastra, gratie experientei si expertizei maestrului Dan Puican, invitat al emisiunii.

„Soldat”, mai precis „amiral” devotat Teatrului National Radiofonic, regizorul artistic Dan Puican reprezinta o personalitate de care acest brand Radio Romania nu se poate disocia.!
Are o carte de vizita impresionanta, reflectand modest cei peste 48 de ani in slujba radioului.
Iata ce mi-a scris producatorul emisiunii, Madalina Ion, despre invitatul emisiunii:

Da, este foarte adevarat, unii dintre noi traiesc din amintiri, dar ce amintiri… Amintirile maestrului Dan Puican au si trecut si prezent si…viitor!
A montat peste 1000 de piese de teatru, sute de emisiuni de divertisment si poetice si a avut sansa unica de a lucra cu cei mai mari actori ai tarii. Multi dintre ei au trecut in Eternitate, dar regizorul Dan Puican a avut inspiratia si harul de a le pastra vocea pe banda magnetica. Si mai are maestrul un talent ascuns, dupa cum imi marturisea la o cafea doamna Pusa Roth, colega noastra de la Radio Romania Actualitati: se pricepe la distributii!
Intr-un interviu acordat “Jurnalului national”, maestrul Dan Puican se destainuia cu mana pe inima:
“Inca din copilarie ascultam ra­di­oul, pe vremea aceea nestiind ca am sa ajung si eu la Teatrul Radiofonic. As­cultam piese, le rescriam a doua zi, avand o memorie foarte buna, si in­cercam sa le pun in unda. Asa au in­ceput primele scene de teatru din viata mea”.
Considera ca in viata a avut noroc, sansa… O profesoara din liceu care iubea teatrul l-a distribuit in “Baronul”, rolul cu care a dat examen la Institutul de Teatru.

“Imi place frumosul. Eu, la origi­ne, am fost actor si de aceea inteleg foarte bine actorii. Imi pare rau ca as­tazi nu mai este teatrul de pe vremuri. (…) Teatrul se face cu experienta, trebuie sa-l joci pe scena. (…) De aceea au ajuns mari Rebengiuc, Albulescu, Sanda Toma, Draga-Olteanu Matei, fiindca au jucat mult pe scenele teatrelor din provincie. Astazi nu se mai experimenteaza asemenea lucruri.”

Dan Puican a absolvit Institutul de Teatru in 1956 si a facut parte din “generatia de aur”, iar debutul actoricesc si l-a facut la Teatrul din Baia Mare. In studentie a mai avut o sansa nemaipomenita, aceea de a viziona ,in Bucurestiul de dupa razboi, spectacole de teatru cu unii dintre cei mai mari actori romani.
Din 1963 este regizor artistic la Radiodifuziunea Romana, sectia Teatru Radiofonic.

Spectacolul de care se simte cel mai legat sufleteste?
“…cea mai draga mi-a fost integrala Cehov, avandu-i in distributie pe cei mai mari actori ai anilor ’80, precum: George Constantin, Gina Patrichi, Victor Rebengiuc, Mircea Albulescu, Valeria Seciu, Silvia Popovici, Gheorghe Cozorici, Stefan Iordache, Mihai Fotino, Mitica Popescu, Ion Caramitru, Stefan Radof”.

Cel mai audiat si aplaudat la scena deschisa spectacol purtand semnatura regizorului Dan Puican?
“ cu piesa, comedia lui George Astalos, «Caviar, Vodka si Bye Bye» – care a luat Premiul UNITER in 1999 pentru cel mai bun spectacol radiofonic, am intreprins turnee in 27 de tari, strabatand toate cele cinci continente, aratandu-le romanilor din diaspora cum se inregistreaza la radio o piesa de teatru. Peste tot publicul a fost incantat, chemandu-ne in repetate randuri la scena deschisa, atat pe interpretii piesei – Tamara Buciuceanu Botez, Stela Popescu, Alexandru Arsinel si Eugen Cristea, cat si pe mine.”

Regrete nu are, dar mai are un vis de implinit:
“Sper ca Dumnezeu ma va ajuta sa vin de mana cu nepotul meu la Radio si sa-i arat locul in care bunicul sau si-a petrecut toata viata si a fost un soldat devotat Teatrului National Radiofonic.”

Joi, 10 februarie, de la ora 21.00, la Radio3net “Florian Pittis”, o lectie de viata, o lectie de profesionalism si amintiri de neuitat filtrate de sufletul maestrului Dan Puican. Realizatoarea emisiunii, Loreta Popa de la “Jurnalul national”, va invita sa-i adresati intrebari invitatului, la Chat cu cei din emisie, sa ne ascultati si sa ne vedeti.

“Amintiri in buzunarul inimii”, un talk-show editat video de Brandusa Balan, produs de Madalina Ion, recomandat de Radio3net “Florian Pittis”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *