Dansând în streaming mondial

marianela nunez in giselle

eveniment liber sa spunLa 1 octombrie cinci teatre din întreaga lume au intrat în direct streaming pentru a arăta publicului interesat munca din spatele scenei şi repetiţiile. 24 de ore în backstage pentru a înţelege cum ia naştere un spectacol. 

Aţi văzut filmul Lebăda neagră al lui Darren Aronofsky? V-aţi imaginat (datorită superbelor actriţe Natalie Portman şi Mila Kunis) cum este universul dansului între culise şi primadone pline de angoase, regizori deloc maleabili şi scenografii de poveste?

world ballet day live

Un eveniment live streaming intitulat World Ballet Day Live vă dă posibilitatea să trageţi cu urechea şi să vedeţi ce se întâmplă în momentul creării unui spectacol în cinci din cele mai cunoscute teatre din lume: The Australian Ballet din Melbourne, Bolshoi din Moscova, The Royal Ballet din Londra, The National Ballet of Canada din Toronto şi San Francisco.

Va fi ca şi cum aţi fi prezenţi la repetiţii, printre coregrafi şi regizori, exerciţii la bară, dansatori pe poante, probe de costum şi de lumină.

Cinci teatre au decis să participe la această iniţiativă cu enorm entuziasm. Fiecare companie are la dispoziţie patru ore şi dacă pierdeţi vreo scenă o veţi putea recupera pe youtube.

Primul experiment de acest gen a fost realizat în 2012. A avut un imens succes, a fost văzut în streaming de 200 mii de persoane şi în reluare de 2 milioane şi jumătate.

Pentru a participa va trebui să intraţi pe site-ul celor cinci teatre unde este indicată ora transmisiei în direct (atenţie la fusul orar) şi puteţi chiar să puneţi întrebări pe twitter sau facebook. De asemenea, puteţi trimite materiale video cu dansuri şi piruete din toată lumea care vor face parte ulterior dintr-un documentar montat şi prezentat pe internet ca un omagiu adus coregrafiei în general.

Trailer-ul cu câteva fragmente din backstage – simetrii perfecte, fuste uşoare ca aripi de fluture, chignon, costume – poate fi vizionat deja online.

manon royal balet

Manon, Royal Ballet, Londra

Royal Ballet produce Manon (premiera a avut loc la 26 septembrie la Covent Garden, va fi apoi transmisă în cinemtografe la 16 octombrie) cu legendara dansatoare argentiniană Marianela Nuñez. Şi National Ballet of Canada care îşi deschide oficial stagiunea la 8 noiembrie, a ales aceeaşi operă. Bolshoi în schimb propune Îmblânzirea scorpiei (va fi transmisă în 800 de cinematografe din întreaga lume la 23 octombrie).

Corespondenţă de la Roma de Raluca Niţă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *