Dem Rădulescu – portret de Annie Muscă în Revista Teatrală Radio

dem radulescu remember

annie musca eterne reveniri in luna septembrie portrete actoriAstăzi, 10 septembrie 2014, ne amintim de actorul Dem Rădulescu (21 septembrie 1931–10 septembrie 2000).

Actor total. Monumental și la propriu, și la figurat. De o sensibilitate aparte, se lega definitiv de locurile pe unde trecea. Lăcrima ușor și recunoștea de fiecare dată că trăiește din amintiri păstrate de la vârsta de trei ani. Ba mărturisea că nu are prezent. I-a iubit pe Stan și Bran, dar a fost copleșit de nemuritorul Charlot. Ne-a făcut să iubim teatrul și a fost un pedagog desăvârșit, cu dragoste și dăruire pentru studenții lui. Cu puțin înainte de moarte avea temeri pentru tineret și simțea alunecarea multora spre amatorism. A fost și a rămas Dem Rădulescu, cel care în ultimii ani a scris și un scenariu de film, Școala de hoți, în care își dorea să joace 36 de mari actori. A rămas doar un vis…

Frumusețile și liniștea târgului copilăriei

Dem Rădulescu s-a născut la Râmnicu-Vâlcea, în familia unui oltean negustor, fiindrubrica remember annie musca revista teatrala radio cel mai mic dintre cei trei frați. De la mama ardeleancă a moștenit lucrurile bune și liniștea interioară, iar de la tată umorul molipsitor, pentru a trece mai ușor poate și peste ororile războiului. Cu ochi de adult, copilul Dem studiase în acele vremuri fiecare personaj „straniu” sosit la Vâlcea.

De la pește i-a venit numele, mai exact de la bibanul dus la școală de fratele lui cel mare ca material didactic. „Bibanu’” i-au spus lui, apoi pe Dem au început să-l strige „Fratele lu’ Bibanu’”, până când i-a rămas actorului nostru apelativul. Ba mai mult, pe afișele pieselor de teatru jucate în liceu, Dem era trecut Rădulescu-Bibanu’. A jucat box la categoria semi-mijlocie, visând uneori să ajungă inspector de poliție, dar atracția pentru teatru a fost mai puternică decât lumea aceea riscantă. Cu siguranță, profesorul de română Nicu Constantinescu, cel care le recita în clasă din Eminescu, i-a transmis câte ceva din frumusețea artei actoricești. Sau poate Arta dramatică, volumul descoperit în biblioteca Liceului „Alexandru Lahovary”,  să-l fi dirijat exact spre calea Thaliei?!

dem radulescu bibanul

La 17 ani, Dem Rădulescu debuta ca amator la un bal organizat de fanfara gării. Tânărului Dem nu-i lipseau spectacolele trupelor de teatru sosite în turneu la Teatrul „Adreani” din Râmnicu-Vâlcea. Acolo i-a văzut prima oară pe marii actori sosiți din Capitală. Acolo l-a văzut prima oară și pe marele Tănase cu trupa lui. S-a furișat de acasă deoarece mama îl considera prea mic să meargă la astfel de spectacole în care ținuta actrițelor pe scenă era prea sumară. Lui Dem Rădulescu nu-i lipseau nici filmele la cinematograful din oraș. Acolo a urmărit fără răsuflare jocul lui Paul Muni din Păcatul lui Harold și versiunea originală a lui Frankenstein. Citește integral în Revista Teatrală Radio. Portret monografic, rolurile lui Dem Rădulescu în teatru, în filme, la televiziune, la teatrul radiofonic. Momente de aur din arhiva TVR, piese din Fonoteca de Aur a Radiodifuziunii.

Annie Muscă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *