Dezvelirea statuii lui Alexandru Ioan Cuza la Heidelberg

În ziua de 3 iulie 2011, la ora 11,00, la Heidelberg au avut loc dezvelirea și sfințirea statuii domnitorului Alexandru Ioan Cuza, eveniment organizat de Asociaţia culturală „Alexandru Ioan Cuza” din Heidelberg. Donat de Consiliul Județean Prahova și Muzeul de Arheologie și Istorie Prahova, bustul realizat de sculptorul Constantin Ionescu din Ploieşti a fost amplasat în grădina care se află vizavi de Hotelul „Der Europäische Hof” (Europa), unde s-a stins din viață fostul domnitor la 15 mai 1873. Soclul este realizat de inginerul Ștefan Breiller (Brăiloiu).

În deschidere, taraful din Gorj a intonat Imnul de Stat al României.

Din partea orașului Heidelberg, au participat primarul dr. Joachim Gerner, care a ținut un scurt discurs și Hans-Martin Mumm, șeful Direcției pentru Cultură (Kulturamt) a orașului Heidelberg, precum și reprezentanți ai presei. Din partea Universității din Heidelberg, au fost prezenți prof. dr. h. c. Klaus Heitmann, membru corespondent al Academiei Române și dr. Romanița Constantinescu, lector de limba română.

Preotul dr. Viorel Mehedințu a oficiat o slujba de pomenire și de sfințire a statuii. Dr. Mehedințu oficiază de peste 30 de ani, de 24 ianuarie, slujbe de pomenire pentru Al. I. Cuza și celelalte personalități care au înfăptuit Unirea din 1859.

Guvernul României a fost reprezentat de Brândușa Predescu, consul general al României la München (pentru Bavaria și Baden-Württemberg), care a ținut un discurs în germană și română și de Marcel Alexandru, consul general al României la Strasbourg.

Au participat la eveniment și au luat cuvântul Mircea Cosma, Președintele Consiliului Județean Prahova și Lia-Maria Voicu, directoarea Muzeul de Arheologie și Istorie Prahova.

La festivitate a fost prezent și domnul Bogdan Cuza, descendent al domnitorului, însoțit de fiul sau, Alexandru Ion Cuza. Domnul Bogdan Cuza a ținut un discurs înflăcărat, care a emoționat asistența.

George Voinea (Vâlcea) a citit o poezie dedicată evenimentului. Studentul Alin Lepșa (Stuttgart) a recitat poezia Ce-ți doresc eu ție, dulce Românie de Mihai Eminescu.

Deosebit de emoționant a fost momentul în care primarul orașului Târgu Cărbunești, Mihai Mazilu, a presărat la baza statuii o pungă de pământ adus din România. Festivitatea s-a încheiat cu Hora Unirii, interpretată de taraful din Gorj.

Pușa Roth

1 comentariu la „Dezvelirea statuii lui Alexandru Ioan Cuza la Heidelberg”

  1. O plecaciune pentru toti cei care s-au implicat in a aminti
    meritele acestui Domn al Romanilor,care si-a dorit sa revina pe mosia sa din Ruginoasa”Ca simplu cetatean”. Aici a ales sa-i fie mormantul,in tarana acestu pamant s-a topit trupul sau,dar astazi mormantul este gol…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *