Dialog între Emil Constantinescu, fost președinte al României şi Vytautas Landsbergis, primul preşedinte democrat al Lituaniei

dialog emil constantinescu Vytautas Landsbergis

eveniment liber sa spunPentru a marca 25 de ani de la independenţa ţărilor baltice incluse abuziv în fosta URSS, miercuri, 24 iunie 2015 , la ora 18.30, pe scena Ateneului Român din București va avea loc un dialog între prof. Emil Constantinescu, fost președinte al României şi Vytautas Landsbergis, primul preşedinte democrat al Lituaniei, pe tema Elitele Intelectuale din Europa de Est: de la Disidenţa Anticomunistă la Integrarea Europeană.

Vytautas Landsbergis, profesor la Conservatorul de Muzică din Vilnius, este o figură emblematică pe plan european şi mondial a rezistenţei anticomuniste, a perioadei de tranziţie democratică şi integrare europeană şi a luptei pentru condamnarea crimelor comunismului. Fondator al Mişcării Sajudis pentru Independenţa Lituaniei din fosta URSS, a jucat un rol crucial în confruntările dintre  militanţii pentru independenţa Lituaniei şi trupele de represiune ale KGB-ului după ocuparea de către demonstranţii antisovietici a televiziunii naţionale din Vilnius şi în declararea independenţei Lituaniei. A fost preşedintele Parlamentului Lituaniei 1996–2000, membru al Parlamentului European 2004–2009, membru fondator al Memorialului Victimelor Comunismului din Washington şi autor al propunerii condamnării comunismului în Parlamentul European.

La acest dialog sunt invitați rectori ai universităţilor din Bucureşti, profesori şi cercetători, oameni de artă şi cultură precum şi ambasadorii statelor membre ale Uniunii Europene acreditaţi la Bucureşti.

Miercuri, la ora 11.00, Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti i-a conferit profesorului Landsbergis titlul de Doctor Honoris Causa.

Majestatea Sa Regele Mihai va oferi Marea Cruce a Ordinului Coroana României lui Vytautas Landsbergis în cadrul unei ceremonii organizate la Castelul Peleş joi, 25 iunie 2015.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *