Dictie si limba romana corecta – doua conditii necesare si suficiente pentru presa?

Am discutat si despre asa ceva. De vreo 3 saptamani imi propuneam, insa m-am tot gandit cum sa nu fie prea „pedagogica” emisiunea. Surpriza! A fost o atmosfera destinsa, desi s-au transmis informatii uneori tehnice despre cum trebuie sa ne prezentam la microfon/in fata camerei de luat vederi.
Meritul este al invitatilor: Relus Muresan, redactor Radio Romania Cultural (o enciclopedie vie si o profesionista care are scris in dreptul numelui sau substantivul „rigurozitate”) si Catalin Rusu, crainic Radio Romania (de fapt un brand Radio Romania). Pacat ca e pensionar si ne ajuta la 10% din capacitatea sa. Vocea lui Catalin reprezinta un reper identitar al Radio Romania si sper sa atrag atentia cuiva sa il aduca mai des intre generatiile mai tinere, pentru ca au de invatat de la el.


De ce a fost destinsa atmosfera azi? Pentru ca ea a oscilat intre amintiri frumoase despre peripetii avute in direct si explicatii academice, „presarate” cu glume.
Stiati ca „bafta” este un cuvant argotic si nu este de dorit sa il folosim, mai ales cand vrem sa uram asa ceva unei persoane care nu ne este prea apropiata? Relus ne-a spus astazi. Stiati ca daca vii fara exercitiile de dictie la microfon si a nu intelege ce citesti se observa imediat pe post, pentru ca „mitraliezi” textul?
Nici eu nu stiam, de exemplu, ca deja a fost admisa in Normele limbii romane tendinta de a citit „trafic” si cu accent pe „a”, si cu accent pe „i”. Relus, care a venit cu multe dictionare, carti din care studiaza zilnic, ne-a informat zambind. Tot zambind, Catalin isi aducea aminte cum, inainte de 1989, la un buletin de stiri cu protocol zero (anunturi privind oficialitatile timpului), a incurcat doua nume, pentru ca stirea era corectata cu pixul, de mana, si pe un demnitar viu l-a facut defunct. Ne-a povestit cum a trait cosmarul ca va fi dat afara, norocul lui ca nu si-a dat nimeni seama.
Relus Muresan este frumoasa si eleganta, iar aceste calitati sunt prezente inclusiv in frazarea ei, in stilul foarte ingrijit de a vorbi. Desigur, dublate de experienta si cultura generala vasta. Este o „lady a limbii romane vorbite la Radio Romania”.
Catalin Rusu este un brand Radio Romania. Fie ca il stim de la buletinele informative, fie de la programele anuntate de crainic, „Cotele apelor Dunarii”, vocea sa este inconfundabila. Meseria de actor si-a desavarsit-o slujind Radio Romania din 1972. Imi doresc sa il aducem 100% de la pensie, fie solicitat la intreaga lui capacitate si sa ii folosim la radio intreaga anvergura profesionala. In plus, stie o gramada de bancuri, iar prezenta lui insufleteste orice spatiu.
Ii respect si ii admir pe amandoi foarte mult, pentru ca fac parte din istoria mea, de jurnalist radio, ei cu mai multe si mai valoroase randuri „scrise” decat mine.

Nu are sens sa va povestesc toata emisiunea, pentru ca o veti gasi la sectiunea Video.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *