Din Bucureștiul de altădată: Casa Oraşului

pasajul-villacrosse-bucuresti-calea-victoriei-xavier-villacrosse

Se spune, pe bună dreptate, că omul sfinţeşte locul. Acelaşi lucru se poate spune şi despre Xavier Villacrosse, cunoscut după ortografia timpului și sub numele de Csavie Vilacros (circa 1790, Catalonia– 1885, Bucureşti) arhitect român de origine catalană. Acesta a făcut studii de arhitectură la Paris, iar la scurt timp a venit în Ţara Românească.

Dambovita prin centru, 1855, foto L. Angerer

Dâmbovița în centrul Bucureștiului. Foto: L.  Angerer, 1855

Beneficiind de o perioadă de dezvoltare a construcțiilor de locuințe în stil occidental, care a avut loc în perioada de după revoluția din 1821 și în special în perioada Regulamentului Organic, Villacrosse a obținut fără mari dificultăți contracte pentru diferite construcții, devenind în relativ scurt timp un arhitect cunoscut în București şi chiar arhitect–şef al Capitalei. Una din preocupările lui principale fost realizarea unui sediu al primăriei, Casa Oraşului. Clădirea, situată pe malul drept al Dâmboviţei, era proiectată de Xavier Villacrosse, care a supravegheat personal şi execuţia. Placa de pe piatra de temelie, aşezată la 6 septembrie 1842, cuprindea următorul text : „Al. Dim. Ghica voevod întru prea fericitele sale zile s-a clădit această Casă a Oraşului, după placul arhitectornului său Csavie Vilacros, de meşterul Andrei Stamate prin osârdia prezidentului Sfatului Orăşenesc dlui paharnicului şi cavalerului conte Scarlat Roset, şi a mădularilor acestui sfat dlui sărdarului Pârvu Asan, boierului de neam Theodor Balaban, neguţătorului Ioan Iliad şi a secretarului acestui Sfat, dlui pitarului Const. Pencovici, în piaţa Grigore Ghica Voevod în anul 1842, septembrie 1842, Bucureşti”.

Clădirea se ianugurează cu „ceremonial deosebit” la 28 octombrie 1843. Clădirea a rezistat incendiului din 1847, dar a fost dărâmată în 1882 din cauza lucrărilor de canalizare şi rectificare a cursului Dâmboviţei.

Piata-teatrului-national-calea-victoriei sec XIX

Calea Victoriei, Piața Teatrului Național în secolul al XIX-lea

Villacrosse a fost de altfel singurul arhitect al Capitalei care a reuşit să construiască o clădire pentru Primăria Capitalei. După 1882, Primăria Capitalei a funcţionat în diferite clădiri închiriate, sediul actual, şi el în renovare, fiind de fapt în clădirea construită pentru Ministerul Lucrărilor Publice. Preluând maxima lui Alexandru Vlahuţă, suntem întru totul de accord că „nu există oameni mari şi oameni mici, ci numai oameni care se străduiesc să-şi facă datoria.”

Pușa Roth

Vezi: arhiva rubricii „Din Bucureștiul de altădată” de Pușa Roth

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *