Din Bucureștiul de altădată: Palatul Universul

palatul-universul- istoric pusa roth

Doamnelor şi domnilor, vă invit la o plimbare prin Bucureşti, pe una dintre străzile din zona zero a capitalei, pe strada Ion Brezoianu, mai precis la numărul 23, acolo unde se află o clădire împortantă de care este legată istoria presei româneşti. Mă refer la Palatul Universul în care a funcționat în prima jumătate a secolului XX ziarul „Universul”.

La data de 17 octombrie 1926, a început construcția noului sediu al ziarului din inițiativa lui Stelian Popescu, după planurile unui celebru arhitect al timpului, Paul Smărăndescu, cel care proiectase, în 1911, și reședința lui Stelian Popescu din strada Dionisie Lupu nr. medalie stelian popescu10 (astăzi Tudor Arghezi). Paul Smărăndescu a lucrat în colaborare cu ing. Emil Prager pentru a finaliza acest monument reprezentativ pentru perioada de tranziție dintre tradiționalismul și masivitatea specifice stilului neoromânesc și detaliile geometrice tipice modernismului. Scopul lui Stelian Popescu era acela de a găzdui sediul ziarului pe care îl conducea, cel mai mare din România, la momentul respectiv.

Conceput ca două corpuri distincte, Palatul avea partea din față destinată birourilor, iar cea din spate, tipografiei. Între cele două corpuri legătura se făcea printr-o pasarelă. Construcția, cu o amprentă la sol de 4.142 mp, are o suprafață construită de peste 10.000 mp. Clădirea, neterminată încă, a Palatului Universul a fost inaugurată pe 2 noiembrie 1930. Tot aici a fost și sediul Ligii Antirevizioniste Române, conduse tot de Stelian Popescu.

palatul universul

Aşa cum s-a întâmplat cu multe clădiri din România, Palatul Universul a devenit sediul Întreprinderii Poligrafice, după naționalizarea din 1948. Imediat după Revoluţie, în anul 1990, compania a reluat numele de Universul, iar în perioada 1995–1996 a fost privatizată prin metoda MEBO, prin care salariații au preluat o parte din acțiuni, restul fiind distribuite în procesul de privatizare în masă. Un comunicat al pieței Rasdaq din iulie 2006 anunța că investitorul Jonathan Mann a preluat 83,17% din compania care deține în patrimoniu Palatul Universul, pentru 16,69 milioane lei (4,66 milioane euro), într-o tranzacție care a multiplicat de 80 de ori valoarea nominală a unei acțiuni. În 27 martie 2012, firma Universul SRL din București, care, potrivit celor mai recente date disponibile, este deținută de investitori israelieni prin firma BJJ Universul Development, înregistrată în Cipru a intrat în insolvență, având datorii de peste 20 de milioane de euro. Astăzi este doar o clădire de pe strada Brezoianu, forfota vânzătorilor de ziare a rămas doar în amintire sau prin arhive sentimentale ce mai păstrează fotografii din acea perioadă. Ce să-i faci? Aşa e viaţa, cu comunismul ei, cu democraţiile ei, cu suişuri şi coborâşuri! Palatul Universul a fost un obiectiv important construit la iniţiativa unui mare manager, Stelian Popescu, cel care a condus cea mai importantă publicaţie a vremii sale: „Universul”.

Cred că cel mai potrivit comentariu pentru final este un catren din Omar Khayyam:

„Fii vesel, căci tristeţea o să dureze pururi.

Mereu aceleaşi stele s-or învârti-n azururi.

Din cărămizi făcute din trupul tău, n-ai teamă,

Se vor zidi palate pentru neghiobi de seamă.”

Pușa Roth

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *